OMS nu consideră necesar un vaccin împotriva variolei maimuței. Ce spun specialiștii

Sursă: Dreamstime

După mai bine de doi ani de pandemie, omenirea se confruntă cu o altă boală îngrijorătoare. Variola maimuței se extinde la nivel mondial și deja a ajuns în mai multe țări din Europa, însă OMS nu consideră necesar un vaccin la momentul actual.

Variola maimuței generează din ce în ce mai multe îngrijorări la nivel mondial, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de părere că lucrurile sunt încă sub control, nefiind încă necesară o imunizare.

În condițiile în care în ultima vreme s-a tot discutat despre vaccinarea împotriva variola maimuței, reprezentanții OMS sunt de părere că acest lucru nu este necesar, cel puțin nu acum.

Într-un interviu pentru publicația Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa a vorbit despre aceste aspecte.

OMS nu consideră necesar un vaccin împotriva variolei maimuței

Potrivit acestuia, OMS nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă. Pe de altă parte, oficialul susține că o necesitate ar fi o mai bună igienă care va ajuta concret la răspândirea virusului.

„Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.

Totodată, un al aspect punctat de acesta îl reprezintă și izolarea, dar și depistarea cazurilor. „Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea”, a adăugat acesta, menționând și faptul că variola maimuței nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave.

Menționăm faptul că precizările expertului OMS vin după ce Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA a anunțat că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.

Variola maimuței se extinde rapid în Europa

Anunțul din SUA vine după ce în ultimele săptămâni variola maimuței s-a extins rapid. La momentul actual, atât autoritățile de sănătate publică din Europa cât și cele din America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii.

Îngrijorări există și în rândul oamenilor de ştiinţă care susțin căîncă nu este clar ce a declanșat acest focar. În acest sens, experții încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. „Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutații”, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.