Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu lasă loc de interpretări şi atrage clar atenţia populaţiei că venirea verii şi soarele puternic nu vor distruge noul coronavirus.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că venirea verii şi soarele nu vor face să dispară brusc coronavirusul. Ultravioletele în exces nu previn infecţia, dar în mod sigur ne vor afecta pielea, spun experţii, aşa că nu trebuie să stăm mai mult la soare în speranţa că vom fi protejaţi.
Coronavirusul este acoperit cu o membrană, care poate fi atacată cu apă cu săpun, alcool, clor sau cu apă oxigenată. Învelişul este sensibil şi la razele ultraviolete, însă nu la soare.
“Razele ultraviolete emise de soare nu au intensitatea suficient de mare ca să îl netutralizeze, să îl inactiveze”, explică Grigore Mihăescu, Facultatea de Biologie.
Lămpile cu ultraviolete sunt periculoase pentru piele
Lămpile cu ultraviolete au radiaţii concentrate, capabile să anihileze virusul, însă, din nou, OMS spune clar că nu trebuie să ne expunem pielea la aceste dispozitive.
“Ultravioletele ne pot ajuta să sterilizăm aerul din încăperi pentru că anumite lungimi de unda care fac parte din spectrul ultraviolet sunt folosite pentru efectul bactericid şi virucid, adică dezintegrează molecule din compoziţia bacteriilor şi sunt creditate ca şi efect virucid. Pentru că ne depăşesc puterea de apărare a învelişului cutanat şi pot să se soldeze cu arsuri solare, cataractă, cu fotoalergii”, spune medicul primar dermatolog Luminiţa Marinescu, potrivit stirileprotv.ro.
Aşadar, ne putem infecta cu coronavirus oricât de mult ne expunem la soare, iar boala nu va fi ținută la distanţă de vremea călduroasă, precizează clar Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Când suntem afară – fie la umbră, fie la soare, nu trebuie să ne atingem ochii, gura, nasul său limba cu mâinile neigienizate în prealabil.