În ultima perioadă a apărut o dezbatere cu privire la utilitatea vaccinării minorilor cu doza booster. State de pe glob, precum Israel, Ungaria sau SUA, au luat la nivel oficial o astfel de decizie. Ultimul stat european care a permis vaccinarea minorilor cu doza booster a fost Germania.

Și în România, chiar dacă situația este incertă, se acceptă vaccinarea copiilor de peste 12 ani cu doza booster. Controversa din spatele acestor decizii ține de faptul că Agenția Europeană pentru Medicamente nu a emis niciun document despre vaccinarea cu doza 3 a minorilor. Conform declarațiilor instituției, producătorii de vaccinuri n-au depus nici măcar documentele de aprobare pentru vaccinarea cu doza booster a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

În acest context, coordonatoare științifică a OMS, Soumya Swaminathan, a oferit în timpul unei conferințe de presă o lămurire asupra subiectului: „Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere. Absolut nicio dovadă”, conform Reuters.

Vaccinarea copiilor cu doza 3 este inutilă

Ultimul val de infecții generat de Omicron a determinat mai multe state de pe glob să ia decizii, de această dată pe cont propriu, cu privire la vaccinarea populației. Vaccinarea minorilor a reprezentat o temă sensibilă pentru public, mai ales în România, iar acest lucru se vede prin statistici.

Reprezentanta OMS a readus aminte faptul că vaccinul a fost gândit în primul rând pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, cei care pot face o formă severă a bolii sau chiar pot deceda din cauza sa. „Scopul este de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, pe cei cu cel mai mare risc de boală severă şi de deces. Aceştia sunt populaţiile noastre vârstnice, persoanele imunocompromise şi cu boli subiacente, dar şi personalul medical”, explică Soumya Swaminathan.

Și în România au fost vaccinate câteva mii de copii în ultimele luni cu doza 3 însă nu a fost raportată nicio complicație. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a lăsat de înțeles că doza 3 nu aduce niciun risc în plus minorilor, însă administrarea sa pare a fi inutilă în urma declarațiilor reprezentantei OMS: „Am luat această decizie bazându-ne, pe de o parte, pe faptul că sunt persoane din această grupă de vârstă vulnerabile, care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și care din punct de vedere imunologic se comportă ca o persoană de peste 18 ani și atunci este absolut firesc să le dăm posibilitatea acestor persoane să își efectueze doza de booster”, explica Valeriu Gheorghiță pentru Hotnews.