Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), a atras atenţia, luni, că pandemia de COVID-19 nu va putea fi învinsă doar cu ajutorul unui vaccin, fără alte măsuri, transmite AFP.

“Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”, a afirmat şeful OMS, cu prilejul consiliului executiv al agenţiei, la care de această dată a fost prezent în sală, după ce intrase în carantină la 2 noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv la coronavirus. În acest interval, Tedros a continuat să-şi exercite atribuţiile de la distanţă.

Cantităţile de vaccin vor fi limitate la început

Referitor la vaccinul împotriva noului coronavirus, atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

“La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste”, a subliniat Tedros.

“Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc., scrie Agerpres.

Pandemia a reînceput în forţă în numeroase ţări din Europa, obligând autorităţile să adopte noi măsuri pentru a încerca să o ţină sub control. Şi în Statele Unite ale Americii, numărul de cazuri de infectare a explodat în foarte multe state ale federaţiei.

Ce spune directorul BioNTech despre noul vaccin?

Directorul executiv al BioNTech se arată optimist și chiar a declarat că este de părere că pandemia poate fi oprită cu virusul dezvoltat de către echipa sa.

„Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: da. Cred că și protecția numai împotriva infecțiilor simptomatice va avea un efect dramatic”, spune Uğur Șahin.

Înainte de aflarea rezultatelor studiilor, omul de știință nu era sigur că acest vaccin va avea o reacție suficient de puternică din partea sistemului imunitar uman, virusul putând să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oameni.

„A fost posibil ca virusul să nu fie cu adevărat vizat de vaccin, să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a mai spus el.