„Boost, boost, boost”, a îndemnat Kluge, subliniind că „rapelul este cea mai importantă apărare împotriva Omicron”. „Volumul mare al noilor infecții cu COVID-19 ar putea duce la mai multe spitalizări și la întreruperi pe scară largă ale sistemelor de sănătate și ale altor servicii critice. Din păcate, a provocat deja spitalizări și decese”, adaugă Kluge, potrivit La Stampa.
Invitația diferă de linia oficială a OMS, ai cărei lideri au avertizat în repetate rânduri guvernele că a treia doză de vaccin este un lux și că ar fi mai bine să cedăm vaccinurile suplimentare țărilor aflate în dificultate. Totuși, infecțiile circulă peste tot.
„Omicron devine sau a devenit deja dominant în mai multe țări, inclusiv în Danemarca, Portugalia și Marea Britanie, unde cifrele sale se dublează în fiecare zi și jumătate sau la trei zile, generând rate de transmisie fără precedent”, a explicat Kluge.
Eficiența vaccinurilor rămâne o necunoscută
Comunitatea științifică – și odată cu ea guvernele care așteaptă datele – încă nu știe cât de eficiente sunt vaccinurile aprobate în prezent împotriva noii variante.
„Nu există încă un răspuns dacă este nevoie sau nu să adaptăm vaccinurile la Omicron sau la orice altă variantă”, a anunțat directorul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Va mai dura câteva săptămâni, a explicat șeful grupului operativ pentru vaccinuri al agenției, Marco Cavaleri.
„Lipsesc încă informații cu privire la protecția vaccinurilor actuale împotriva bolii grave, chiar și după cele două doze. Este extrem de important să colectăm aceste date înainte de a avea o imagine clară despre ce să ne așteptăm în viitor și ce pot face vaccinurile actuale”.
Omicron ia amploare
Între timp, EMA nu vrea să fie prinsă nepregătită și garantează că are deja în vedere dezvoltarea de noi vaccinuri eficiente nu numai împotriva Omicron, ci și împotriva celorlalte variante. Atât dezvoltarea, cât și aprobarea nu ar trebui să dureze mult timp, pentru că „nu va trebui să reîncepem de la zero cu compoziția actualizată a vaccinului, pentru că ceea ce putem avea nevoie nu va fi neapărat foarte diferit de ceea ce există”, asigură agenția.
Președinta Comisiei Europene a reiterat de mai multe ori că, potrivit oamenilor de știință, 100 de zile sunt suficiente pentru a actualiza vaccinurile și că producătorii au obligația contractuală de a le adapta la noile nevoi.
Pe scurt, Omicron ia amploare cât vezi cu ochii și ceea ce se știe până acum este că „această variantă se poate sustrage imunității anterioare” și, prin urmare, poate infecta persoanele trecute prin boală cu o probabilitate de trei până la cinci ori mai mare decât varianta Delta. Pe baza primelor cazuri raportate de Omicron, apoi, conform OMS/Europa, 89% au raportat simptome comune ale COVID-19: tuse, dureri în gât, febră.
Iar varianta până acum „s-a transmis mai ales în rândul adulților cu vârste cuprinse între 20 de ani și 30 de ani, răspândindu-se inițial în orașele mari și în locurile asociate cu întâlnirile sociale și de muncă”.
Prioritatea în acest moment
Vestea bună este că vaccinurile actuale funcționează, protejează împotriva dezvoltării bolii, spitalizării și deceselor, iar prioritatea în acest moment, atât pentru OMS, cât și pentru EMA, este creșterea gradului de utilizare a vaccinurilor atât prin rapeluri, cât și prin creșterea ofertei, așa cum s-a făcut cu aprobarea celui de-al cincilea vaccin din UE, Novavax. Un ser pe baza de proteine si nu cu ARNm, care are și avantajul că poate da un mare impuls vaccinării mondiale, deoarece poate fi depozitat într-un frigider normal, depășind obstacolele lanțului frigorific absent în multe țări terțe.
„Acest lucru ne va permite, prin urmare, să furnizăm cantități foarte mari de doze, până la un miliard pe an, programului Covax” și „acest lucru va contribui la garantarea că lumea este vaccinată cât mai curând posibil”, a menționat Cavaleri.
Omicron, predominant în unele țări
Identificată pentru prima dată în urmă cu o lună, pe 22 noiembrie 2021, în laboratoarele din Botswana și Africa de Sud care analizau probe de virus prelevate între 11 noiembrie și 16 noiembrie, varianta a câștigat rapid atenția la nivel mondial. Pe 24 noiembrie, de fapt, Africa de Sud a raportat-o Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care deja pe 28 noiembrie vorbea despre o „cursă contra cronometru” pentru a o putea opri.
În momentul de față, știm că sunt 78 de țări în care este prezentă varianta Omicron și că într-o lună au fost peste 19.100 de secvențe genetice ale Omicron depuse în baza de date internațională Gisaid. De asemenea, știm că noua variantă devine predominantă în unele țări: în prezent sunt cel puțin 15 țări în care Omicron este prezentă.
Totodată, este clar că varianta are o capacitate mare de infectare, între trei și șapte ori mai mare decât varianta Delta. Și se știe, de asemenea, că Omicron cuprinde 32 de mutații și o capacitate ridicată de a infecta prin proteina Spike, pe care virusul o folosește drept o gheară pentru a agresa celulele.