Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis recent că ”recomandă ferm” tratamentul antiviral produs de grupul farmaceutic american Pfizer.
OMS: Paxlovid este medicamentul potrivit pentru pacienţii nevaccinaţi, vârstnici sau imunocompromişi
Paxlovid, o combinaţie de Nirmaltrelvir cu Ritonavir, este medicamentul recomandat în prezent pentru pacienţii afectaţi de forme mai puţin severe de COVID-19, ”care au un risc mai ridicat de spitalizare”, informează AFP.
Din punctul de vedere al experţilor OMS, combinaţia, comercializată sub denumirea de Paxlovid, ”este medicamentul potrivit” pentru pacienţii nevaccinaţi, vârstnici sau imunocompromişi, chiar dacă OMS continuă să considere vaccinarea ca fiind esenţială, informează Agerpres.
Pentru acest tip de pacienţi şi de simptome, OMS a emis o ”recomandare limitată” pentru Remdesivir, produs de laboratoarele americane Gilead, pe care nu l-a recomandat până acum. Paxlovid este de preferat în comparaţie cu Molnupiravir de la Merck sau Remdesivir, precum şi faţă de anticorpii monoclonali, a precizat organizaţia într-un articol publicat vineri în British Journal of Medicine.
Articolul spune că medicamentul propus de Pfizer ”reduce mai mult numărul de spitalizări în comparaţie cu alternativele, prezintă mai puţine riscuri potenţiale în comparaţie cu antiviralul Molnupiravir şi este mai uşor de administrat în comparaţie cu opţiuni intravenoase cum ar fi Remdesivir şi tratamentele pe bază de anticorpi”.
Medicamentul, recomandat persoanelor peste 18 ani
Recomandarea este destinată persoanelor cu vârsta peste 18 ani şi nu se aplică femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Nu se aplică pacienţilor care prezintă riscuri scăzute de complicaţii întrucât efectele pozitive sunt minime.
Experţii au renunţat totodată să ofere vreo recomandare în ceea ce priveşte pacienţii care suferă de o formă gravă sau critică de COVID-19 din ”lipsa datelor clinice”. Paxlovid trebuie administrat pe cale orală timp de cinci zile consecutiv şi mai ales la mai puţin de cinci zile de la apariţia simptomelor. În cazul Remdesivir, recomandarea este de până la şapte zile după apariţia simptomelor.
Compania Pfizer a anunțat că pastila Paxlovid este foarte eficientă în protejarea împotriva formelor severe cauzate de coronavirus. De asemenea, pastila este eficientă și împotriva variantei Omicron care se răspândește rapid în întreaga lume.
În studiile clinice, Paxlovid a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat, potrivit companiei. EMA a arătat că cele mai frecvente reacții adverse raportate în timpul tratamentului și până la 34 de zile după ultima doză de Paxlovid au fost tulburările gustului, diaree și vărsături.