OMS recunoaște gravitatea situației: Coronavirusul este inamicul umanității!

În contextul situației mondiale în ceea ce privește răspândirea pandemiei de coronavirus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a recunoscut gravitatea cu care ne confruntăm. Acesta a mărturisit că pandemia de coronavirus reprezintă „o ameninţare fără precedent.”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit miercuri noul coronavirus un „inamic al umanităţii”, în timp ce peste 8.000 de oameni au murit în întreaga lume de la apariţia lui la sfârşitul lunii decembrie în China, relatează AFP, conform Agerpres.

„Acest coronavirus prezintă o ameninţare fără precedent. Dar este, totodată, o ocazie fără precedent de a ne uni împotriva unui inamic comun, un inamic al umanităţii”, a spus oficialul OMS într-o conferinţă de presă virtuală.

Peste 200.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

„Peste 200.000 cazuri au fost semnalate la OMS şi peste 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa”, între care şi un copil, a spus el, subliniind că peste 80% dintre cazuri au fost înregistrate în Europa şi Pacificul de Vest.

Dar directorul OMS a cerut încă o dată comunităţii internaţionale să se mobilizeze, insistând asupra faptului că „Africa ar trebui să se trezească, continentul meu trebuie să se trezească”.

La 11 martie, OMS a calificat epidemia de COVID-19 drept „pandemie”, determinând numeroase ţări să ia măsuri excepţionale împotriva acesteia.

„În fiecare zi, OMS vorbeşte cu miniştri ai sănătăţii, cu şefi de stat, cu personal medical, cu şefi de spitale şi industriaşi cu scopul de a-i ajuta să se pregătească şi să stabilească priorităţi, în funcţie de situaţia lor specifică”, a insistat Tedros.

El a explicat că OMS recomandă întotdeauna să fie depistate toate cazurile şi să fie izolate, subliniind că doar măsurile de „distanţare” socială, precum cele luate recent de numeroase ţări europene, nu sunt suficiente.

„Măsurile de îndepărtare fizică – precum anularea manifestărilor sportive, concertelor şi altor mari reuniuni – pot contribui la încetinirea transmiterii virusului, la reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate şi să facă epidemiile gestionabile, dar pentru a controla şi a pune capăt epidemiilor, ţările trebuie să testeze, să izoleze şi să urmărească contactele”, a detaliat el.

„Dacă nu o fac, lanţurile de transmitere vor continua” să existe şi să „reapară odată ce măsurile de îndepărtare fizică vor fi ridicate”, a avertizat şeful OMS.

Mai multe ţări europene au afirmat că nu practică o depistare generalizată a cazurilor. iar directorul executiv al Programului pentru Urgenţe din cadrul OMS, Michael Ryan, a declarat că el nu crede că este vorba de o „problemă de cantităţi de teste disponibile, ci de strategie”.