OMS salută noul vaccin anti-COVID al Pfizer. Care este totuşi provocarea majoră care ar putea împiedica un succes deplin

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune despre vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech că este unul foarte promiţător, indicând în acelaşi timp şi o problemă care ar putea face ca distribuţia acestuia în zone din Asia sau Africa extrem de dificilă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat, marţi, că speră în apariţia pe piaţă a unui vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul anului şi că vaccinul experimental dezvoltat de grupul american Pfizer este „unul foarte promiţător”, într-o perioadă în care sunt aşteptate şi alte tratamente propuse de mai mulţi producători din industria farmaceutică.

O serie de provocări majore privind stocarea la rece a vaccinului Pfizer

Totuşi, situaţia nu este atât de simplă: vaccinul Pfizer, bazat pe o nouă tehnologie care foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus, aduce cu sine o serie de provocări speciale, întrucât el trebuie să fie depozitat la temperaturi de cel puţin minus 70 de grade Celsius – valori echivalente celor înregistrate în iernile din Antarctica.

Directorul general al OMS, a reiterat apelurile privind o distribuire echitabilă a dozelor de vaccin după momentul în care astfel de tratamente vor fi aprobate şi vor deveni disponibile, scrie Agerpres.

„Aşa cum am prezis, vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an. Iar cel dezvoltat de Pfizer este unul foarte promiţător. (…) Şi ne aşteptăm să apară mai multe alte vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus la o întâlnire anuală ministerială organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Primele date arată o eficienţă a noului ser de peste 90%

Grupul american Pfizer a anunţat luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficienţă de peste 90% şi a publicat datele preliminare obţinute în urma studiului său clinic de fază 3. Datele referitoare la siguranţa vaccinului, dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech, urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni.

Totuşi, necesitatea de a depozita acest vaccin la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica programele de vaccinare, mai ales în regiunile din Asia şi Africa unde clima este caldă, distanţele sunt mari, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipseşte.

„Vestea extraordinară de ieri (luni – n.red.) ca un posibil vaccin eficient să devină disponibil ridică însă o serie de provocări majore privind stocarea la rece pentru ţările africane, prin însăşi natura acestui vaccin. Acest aspect va trebui să fie luat în considerare pentru a sprijini activităţile de livrare”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional OMS pentru Africa, în cadrul aceleiaşi reuniuni ministeriale.