Consiliul Uniunii Europene a transmis o propunere Organizației Mondiale a Sănătății privind pregătirea unui tratat pentru pandemii. OMS a primit foarte bine vestea.
Mai exact, potrivit Retuers, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat miercuri o propunere a Consiliului Uniunii Europene de negociere a unui tratat global privind pregătirea pentru pandemii.
Totodată, potrivit sursei citate, Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai remarcat că acesta ar fi al doilea tratat de acest fel după Convenţia cadru din 2003 a OMS privind controlul tutunului, transmite Agerpres.
Adresându-se board-ului executiv al OMS, Tedros a afirmat în legătură cu propunerea făcută în decembrie de preşedintele Consiliului European, Charles Michel: „După cum ştiţi, avem Convenţia privind (controlul) tutunului şi, dacă vom putea realiza acest lucru, ar fi a doua convenţie sau al doilea tratat şi pentru un domeniu foarte important, pregătirea şi răspunsul la pandemii”.
Directorul OMS, despre pandemie
El a mai precizat că pandemia care a lovit întreg globul anu trecut a fost una fără precedent și e nevoie de o pregătire pentru a putea gestiona totul mai bine.
„Cu toţii am văzut cum această pandemie a fost fără precedent, iar noi trebuie să facem tot ce ne stă în puteri. Cred că un tratat este cel mai bun lucru pe care îl putem face şi care poate aduce angajamentul politic al statelor membre’, a adăugat directorul general al OMS.
De menționat este faptul că, la începutul lunii decembrie a anului trecut, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus, în mod oficial, un tratat internațional privind pandemiile în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unui mesaj video adresat la sesiunea specială a Adunării Generale a ONU, reuniunea având ca temă răspunsul la pandemia COVID-19.
“Numărul epidemiilor s-a înmulțit în ultimele decenii”, a spus președintele Michel.
“Am știut că lumea nu este imună la o pandemie majoră. Cu toate acestea, am fost luați prin surprindere. Aceasta este o formă de eșec și va trebui să învățăm lecțiile și să tragem concluziile“, a completat el
Atunci când se confruntă cu viitoare pandemii, un tratat internațional, ancorat în mobilizare colectivă și solidaritate, ar permite comunității internaționale să anticipeze mai bine, să se pregătească și să gestioneze viitoarele pandemii, informa la acel moment Consiliul European.