Vaccinul anti-covid stârnește un val de controverse. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la obligativitatea imunizării populației.
Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au declarat la începutul săptămânii că oferirea de informaţii corecte despre vaccinurile anti-COVID-19 este mult mai bună decât a-i forţa pe oameni să se imunizeze, notează DPA, citată de agerpres.
Totodată, aceștia susțin că decizia vaccinării trebuie să vină din partea oamenilor și nicidecum nu trebuie să fie o obligație.
„Ne foloseşte mai mult să le prezentăm oamenilor datele şi beneficiile şi să-i lăsăm pe ei să decidă”, a precizat Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru urgenţe sanitare, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
Totuși, unui mic număr de grupuri cum ar fi cel al lucrătorilor din domeniul sănătăţii i s-ar putea cere însă vaccinarea, au recunoscut oficialii OMS.
Katherine O’Brien, directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, a declarat că simplificarea modului în care oamenii se pot vaccina este mai bună decât stabilirea regulilor.
Este nevoie de „un moment şi de un loc convenabil pentru oameni ca să fie vaccinaţi, în locaţii profesioniste, care oferă un mediu pozitiv”, a declarat ea.
Vaccinarea anti-covid va fi sau nu obligatorie?
De menționat este fatpul că Guvernele din mai multe ţări au exclus deja ideea unor campanii obligatorii de vaccinare împotriva COVID-19.
În ciuda acestui lucru, programe obligatorii de vaccinare împotriva a cel puţin unei boli există în aproximativ jumătate dintre ţările lumii, potrivit unui studiu al Universităţii McGill din Canada.
În unele ţări precum Rusia, Ungaria şi Slovenia, sondajele au arătat că o mare parte a populaţiei este precaută atunci când vine vorba de vaccinarea împotriva COVID-19.
În România pe de altă parte, atunci când vaccinul va ajunge în țară, vaccinarea nu va fi obligatorie.