Potrivit BBC, unn nou bilanţ indică faptul că cel puţin 170 de persoane au murit şi peste 7.700 de cazuri au fost confirmate în China, virusul ucigaş răspândindu-se în întreaga lume.
Sursa citată precizează că OMS ar putea lua decizia de a da alerta internaţională în condiţiile în care virusul s-a răspândit pe întreg teritoriul chinez, în urma apariţiei unui caz de îmbolnăvire inclusiv în Tibet. De asemenea, alte 16 tări au raportat cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
O comisie a OMS formată din 16 experţi independenţi a refuzat de două ori, săptămâna trecută, să declare stare de urgenţă internaţională.
”În ultimele câteva zile, răspândirea virusului, în special în unele ţări, mai ales transmiterea de la om la om, ne îngrijorează. Cu toate că numărul cazurilor din afara Chinei este încă relativ mic, are potenţialul să devină o epidemie mult mai extinsă”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă la Geneva, nominalizând Germania, Vietnam şi Japonia.
Situaţia se menţine ”sumbră şi complexă”, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care a promis marţi că virusul va fi înfrânt. News.ro transmite că preşedintele american Donlad Trump a spus că a vorbit cu Xi şi că administraţia sa lucrează îndeaproape cu China pentru a ţine sub control epidemia.
În multe oraşe chineze, străzile sunt în mare parte pustii. Atracţiile turistice sunt închise, iar cafenelele Starbucks cer oamenilor să li se ia temperatura şi să poarte măşti.
”Am fost foarte îngrijorat că am fost blocat aici”, a declarat Takeo Aoyama, care a sosit la Tokyo cu un avion charter cu 206 japonezi la bord evacuaţi din Wuhan, unele guverne începând să îşi repatrieze cetăţenii.
Statele Unite au evacuat din Wuhan circa 210 americani, care vor fi consultaţi de mai multe ori după sosirea în California. Franţa a anunţat că un prim zbor cu francezi la bord urma să plece miercuri noaptea, iar Marea Britanie va evacua joi 200 de britanici cu un avion charter. Canada organizează evacuări la rândul ei.
Virusul are un impact puternic asupra economiei chineze, a doua ca mărime din lume. Companiile îşi reduc deplasările către China, iar turiştii îşi anulează călătoriile. Unele companii aeriene îşi anulează cursele, de la British Airways şi Lufthansa la operatorul naţional al Tanzaniei, care şi-a amânat zborurile inaugurale.