OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) consideră ca principală cauză a crizei obezităţii, în special în cazul copiilor, scrie The Guardian, potrivit Mediafax.
„Consumul de zahăr, incluzând produse precum băuturile zaharate, este un factor important pentru creşterea globală a numărului oamenilor care suferă de obezitate sau diabet. Dacă guvernul taxează produse precum băuturile zaharate, poate reduce suferinţa şi poate salva vieţi. De asemenea, pot reduce din cheltuielile medicale şi pot creşte veniturile pentru investiţii în serviciile de sănătate”, susţine medicul Douglas Bettcher, directorul departamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile al OMS.
Organizaţia susţine că nimeni nu are nevoie de zahăr în dietă. Ghidul nutriţional publicat de OMS arată că ar trebui să ne limităm consumul de zahăr la un maximum de 10% din necesarul energetic, de preferat fiind 5%.
Iniţiativa OMS vine pe fondul măsurilor fiscale pe care le iau în considerare din ce în ce mai multe state pentru a-i descuraja pe oameni să mai cumpere în cantităţi mari băuturi zaharate. Taxa va avea un efect mai puternic asupra tinerilor, a celor cu venituri reduse şi a altor persoane care obişnuiesc să consume astfel de băuturi, susţin reprezentanţii OMS.
Aproximativ 80 la sută dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse unor niveluri de calitate a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu publicat recent şi citat de agenţia France Presse.
"În timp ce toate regiunile lumii sunt afectate, locuitorii din oraşele cu venituri mici sunt cei care suferă cel mai mult consecinţele", se îngrijorează OMS, cu sediul la Geneva.
Potrivit acestui studiu, 98% dintre oraşele cu peste 100.000 de locuitori din ţările cu venituri mici şi mijlocii nu respectă liniile directoare ale OMS cu privire la calitatea aerului. În ţările cu venituri mari, acest procent este de 56%.
Poluarea aerului cauzată de concentraţiile ridicate de particule materiale de tip PM10 ŞI PM2,5, inclusiv poluanţi precum sulfaţii, nitraţii şi negrul de fum, constituie principalul risc de sănătate reprezentat de mediu.
Acestea cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar şi boli respiratorii acute, în special astm, şi cauzează peste trei milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial, a subliniat OMS.
"Atunci când aerul poluat învăluie oraşele noastre, populaţiile urbane cele mai vulnerabile – cei mai tineri, cei mai vârstnici şi cei mai săraci – sunt cele mai afectate", a remarcat dr. Flavia Bustreo, director general adjunct al OMS responsabil al departamentului pentru sănătatea familiei.