Vestea cea mai așteptată de români este pe cale să se transforme într-o mare tristețe. Mesajul autorităților privind renunțarea la masca de protecție poate fi, în curând, de domeniul trecutului. Un semnal venit de la OMS arată că această măsură de protecție împotriva COVID trebuie menținută.
Începând de astăzi toți românii au parte de un mare motiv de bucurie. Ei nu mai sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice. Măsura s-ar putea însă să nu țină mult. Asta pentru că OMS a venit cu un mesaj categoric. Persoanele vaccinate împotriva COVID -19 ar trebui să poarte mască în regiunile cu transmitere ridicată a virusului, a indicat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Semnalul a fost dat la o zi după ce SUA, unde numărul cazurilor de COVID -19 a scăzut brusc, au anunţat ridicarea recomandării de a purta mască pentru persoanele vaccinate, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Singura excepţie: autorităţile sanitare recomandă întotdeauna ca persoanele vaccinate să poarte în continuare mască în mijloacele de transport (avioane, autobuze, trenuri …), precum şi în aeroporturi şi gări.
Întrebaţi despre această schimbare, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu au comentat direct. Ei au spus că totul depinde de contextul epidemiologic al fiecărei ţări. Dar au amintit că vaccinurile nu oferă o protecţie 100% faţă de Covid.
OMS: Nu renunțați la mască
”Chiar şi în situaţiile în care acoperirea imunizării este ridicată, dacă există numeroase cazuri de transmitere, nu renunţaţi la mască”, a concluzionat directorul responsabil pentru urgenţe sanitare de la OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă.
”În cazul unei ţări care doreşte să reducă sau să elimine purtarea măştii sau să suprime alte măsuri de sănătate publică şi sociale, acest lucru ar trebui făcut numai luând în considerare intensitatea transmiterii în regiune şi nivelul de acoperire a vaccinării”, a spus el.
La rândul său, directoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, a explicat că datele din ţările care extind vaccinarea arată că vaccinurile ”protejează împotriva infecţiei între 70 şi 80%”.
Este posibil ca cineva să se infecteze, să aibă o boală asimptomatică sau uşoară chiar şi după ce a fost vaccinat, a menţionat ea, indicând că aceasta nu este o surpriză.
„De aceea avem nevoie de alte măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea unei măşti, distanţarea fizică etc … până când ţările ajung la un nivel în care un număr mare de persoane sunt protejate şi în care circulaţia şi transmiterea virusului ajunge la niveluri foarte scăzute”, a adăugat ea.
Sursă foto: Dreamstime