OMS spulberă speranța imunizării colective: Nu este soluția pentru stoparea pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că nu trebuie să ne punem speranța că imunizarea colectivă va opri pandemia, considerând că nu aceasta este soluția. De asemenea, OMS mai trage un semnal de alarmă în privința tinerilor asimptomatici și a celor cu simptome ușoare. În opinia organizației, aceștia ajung să răspândească tot mai mult virusul la persoanele vulnerabile fără să realizeze acest lucru.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că nimeni nu trebuie să îşi spună speranţe că o imunitate colectivă va permite frânarea pandemiei de coronavirus, relatează EFE, conform Agerpres.

OMS a reamintit că omenirea este departe de a atinge o asemenea protecţie, cu privire la care multe aspecte sunt încă necunoscute.

„Ştim că cel puţin 10 % din populaţia mondială are evidenţe de anticorpi împotriva SARS-CoV-2”, a declarat la o conferinţă de presă virtuală responsabila OMS cu maladiile emergente şi cu gestionarea pandemiei, Maria Von Kerkhove.

La rândul său, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, Mike Ryan, a subliniat că „nu putem spune că ne aflăm aproape de nivelul de imunitate necesar pentru a frâna boala.

„Trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face pentru a opri coronavirusul şi a nu trăi cu iluzia că o imunitate colectivă ne va salva”, a încheiat el.

OMS: Persoanele tinere asimptomatice răspândesc virusul

De asemenea, OMS avertizează că persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani care nu ştiu că sunt infectate pentru că sunt asimptomatice sau prezintă simptome uşoare răspândesc noul coronavirus în regiunea Asia-Pacific.

Deoarece mulţi tineri sunt asimptomatici sau au simptome uşoare de COVID-19, ei transmit fără să ştie virusul altora, a declarat, la Manila, Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest.

„Acest lucru creşte riscul răspândirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile, la vârstnici, bolnavi cronici, oameni care locuiesc în zone urbane dens populate şi în cele rurale izolate”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă online.

„Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a opri virusul să ajungă în comunităţile vulnerabile”, a adăugat el.

Țările din Asia-Pacific au intrat „într-o nouă fază a pandemiei” în care guvernele adoptă noi tactici şi strategii care reduc la minim perturbarea vieţii oamenilor şi a economiilor, în timp ce iau măsuri împotriva răspândirii COVID-19, mai afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Mulţi detectează acum focare mai repede şi le răspund mai rapid cu intervenţii mai direcţionate şi o abordare agilă, care readuce sănătatea societăţilor şi economiilor în acelaşi timp”, a adăugat Kasai.