Organizația Mondială a Sănătății se declară îngrijorată de distribuirea vaccinurilor, dar și de evoluția pandemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut de șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi

Potrivit acestuia, este nevoie de mai multe doze de vaccin, deoare virusul a luat-o înainte distribuției globale, zeci de mii de oameni murind în fiecare zi.

„Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mişcă mai repede decât distribuţia globală a vaccinurilor. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi … aceste comunităţi au nevoie de vaccinuri şi au nevoie de ele acum, nu de anul viitor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De menționat este faptul că statele care formează gruparea G7 au anunțat că vor să ajute națiunile sărace cu 1 miliard de doze. Promisiunea lor crescuse la Summit-ul din weekend, aceasta rezumandu-se anterior la 130 de milioane.

Pe de altă parte, OMS susține că ajutorul venit din partea G7 este mult prea mic și vine prea târziu. Totodată, Organizația subliniază faptul că inechitatea socială duce la o discrepanță de 73 la 1, între țările G7 și țările cu venituri mici.

87 de milioane de doze de vaccin, livrate prin Programul Covax

În ceea ce privește programul Covax, potrivit OMS, prin intermediul său s-a realizat până în preznet livrarea a 87 de milioane de doze de vaccin către 131 de țări, deși OMS își propunea un obiectiv mult mai puternic. Organizația a declarat că vrea un procent global de vaccinare mai mare de 70% până la următorul Summit G7, care va avea loc anul următor în Germania.

„Pentru a face acest lucru, avem nevoie de 11 miliarde de doze”, a spus Tedros.

În același timp, OMS mai subliniază faptul că doar pentru acest an, este nevoie de peste 16 miliarde de dolari pentru finanțarea eforturilor de acces ușor la diagnosticarea, tratarea și vaccinarea persoanelor bolnave de Covid.

Totodată, Organizația a mai subliniat faptul că este nevoie de niște fonduri mai mari, în contextul în care suma menționată anterior reprezintă doar 1% din cheltuielile globale mondiale de apărare.

„Sigur ne putem permite un procent din asta pentru a salva vieţi şi a pune capăt acestei pandemii”, a adăugat Michael Ryan, directorul OMS pentru situații de urgență.