OMS trage un puternic semnal de alarmă! Variola maimuței a devenit o urgență sanitară globală

oms

SURSA FOTO: Dreamstime

OMS trage un puternic semnal de alarmă! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a venit cu vești extrem de proaste în ceea ce privește variola maimuței, despre care s-a discutat destul de mult în ultima perioadă. Aceasta a devenit o urgență globală.

OMS trage un puternic semnal de alarmă! Variola maimuței a devenit o urgență globală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a activat cel mai înalt nivel de alertă pentru epidemia tot mai mare de variola maimuței, declarând virusul ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Această desemnare rară înseamnă că, în prezent, OMS consideră epidemia ca fiind o amenințare suficient de importantă pentru sănătatea mondială încât să fie nevoie de un răspuns internațional coordonat pentru a preveni răspândirea virusului și, eventual, transformarea acestuia într-o pandemie.

Deși declarația nu impune cerințe guvernelor naționale, aceasta reprezintă un apel urgent la acțiune. OMS poate emite doar îndrumări și recomandări pentru statele sale membre, nu mandate. Statele membre sunt obligate să raporteze evenimentele care reprezintă o amenințare la adresa sănătății mondiale.

Cazurile de variolă a maimuței au crescut substanțial

Agenția ONU a refuzat luna trecută să declare o urgență globală ca răspuns la variola maimuței, însă infecțiile au crescut substanțial în ultimele săptămâni, împingându-l pe șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să emită cea mai mare alertă.

Peste 16.000 de cazuri de variola mimuțeiau fost raportate în 75 de țări până acum în acest an, iar numărul de infecții confirmate a crescut cu 77% de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii iulie, potrivit datelor OMS.

Anul acesta, în Africa au fost raportate cinci decese cauzate de acest virus. Până în prezent, nu au fost raportate decese în afara Africii.

Majoritatea oamenilor se recuperează după variola maimuței în două până la patru săptămâni, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Virusul provoacă o erupție cutanată care se poate răspândi pe tot corpul. Persoanele care au contractat virusul au spus că erupția, care arată ca niște coșuri sau bășici, poate fi foarte dureroasă.

Actuala epidemie de variola maimuței este foarte neobișnuită, deoarece se răspândește pe scară largă în țările din America de Nord și Europa, unde virusul nu este întâlnit de obicei. Din punct de vedere istoric, variola maimuței s-a răspândit la niveluri scăzute în zone îndepărtate din Africa Centrală și de Vest, unde rozătoarele și alte animale erau purtătoare ale virusului.

Europa este epicentrul epidemiei de variola maimuței

Europa este în prezent epicentrul global al epidemiei, raportând peste 80% din infecțiile confirmate la nivel mondial în 2022. În SUA au fost raportate peste 2.000 de cazuri în 43 de state, Washington, D.C. și Puerto Rico.

La începutul lunii mai, Regatul Unit a raportat un caz de variolă la o persoană care s-a întors recent dintr-o călătorie în Nigeria. Câteva zile mai târziu, Regatul Unit a raportat alte trei cazuri de variolă la persoane care păreau să fi fost infectate la nivel local. Alte națiuni europene, Canada și Statele Unite au început apoi să confirme și ele cazuri. Nu este clar unde a început de fapt epidemia.

OMS a emis ultima dată o urgență sanitară globală în ianuarie 2020, ca răspuns la epidemia de Covid-19, iar două luni mai târziu a declarat-o pandemie. OMS nu are un proces oficial de declarare a unei pandemii în conformitate cu legile sale organizatorice, ceea ce înseamnă că termenul este definit în mod vag. În 2020, agenția a declarat Covid o pandemie în încercarea de a avertiza guvernele mulțumite de „nivelurile alarmante de răspândire și gravitate” ale virusului.

Expertul principal al OMS în ceea ce privește variola maimuței, Dr. Rosamund Lewis, a declarat reporterilor în luna mai că agenția de sănătate a ONU nu este îngrijorată că variola maimuței ar putea provoca o pandemie globală. Ea a spus că autoritățile de sănătate publică au avut o fereastră de oportunitate pentru a limita epidemia.

Însă experții în boli infecțioase sunt îngrijorați de faptul că autoritățile sanitare nu au reușit să stăpânească epidemia, iar variola maimuței se va înrădăcina permanent în țări în care virusul nu a fost descoperit anterior, cu excepția unor cazuri izolate legate de călătorii.

Variola maimuței nu este un virus nou

Spre deosebire de Covid-19, variola maimuței nu este un virus nou. Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată variola maimuței în 1958 la maimuțele captive folosite pentru cercetare în Danemarca și au confirmat primul caz de om infectat cu acest virus în 1970 în Zair, în prezent Republica Democratică Congo.

Variola maimuței face parte din aceeași familie de virusuri ca și variola, deși provoacă o boală mai ușoară. OMS și agențiile naționale de sănătate au zeci de ani de experiență în lupta împotriva variolei, care a fost declarată eradicată în 1980. Lupta cu succes împotriva variolei și instrumentele dezvoltate împotriva acesteia vor oferi oficialilor din domeniul sănătății cunoștințe importante pentru a combate variola maimuței.

Transmiterea variolei maimuțelor între oameni era relativ rară în trecut, iar virusul trecea în mod normal de la animale la oameni. Dar variola maimuței se răspândește acum mai eficient între oameni. OMS a declarat că comunitatea internațională nu a investit suficiente resurse în combaterea variolei maimuței în Africa înainte de epidemia globală, scrie CNBC.