OMS trage un semnal de alarmă! Pandemia de coronavirus încă nu a trecut: Este departe de a se termina
Pandemia ”este departe de a se fi terminat”, a avertizat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dezaprobând în acelaşi timp ideea că varianta Omicron a coronavirusului este una blândă, relatează AFP.
”Omicron continuă să se răspândească pe planetă (…) Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese, şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate!”, a atenţionat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinţă de presă la Geneva.
”Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante” ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat directorul general al OMS.
Tulpina Omicron s-ar putea transforma într-o boală endemică
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea transforma COVID-19 într-o boală endemică, cu care lumea va putea să trăiască. ”Odată cu creşterea imunităţii în populaţie – iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus faţă de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate”, a apreciat Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.
Însă directorul general al OMS se arată mai prudent şi atrage atenţia încă o dată că varianta Omicron nu este blândă. ”Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi”, a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.
”În unele ţări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranţa că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio ţară nu a depăşit această problemă”, a concluzionat directorul general al OMS.
Cât de eficientă este a patra doză împotriva tulpinii Omicron
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel, informează Reuters.
Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze „booster” într-un studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană.
Aceste rezultate au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii.