Așadar, directorul OMS a spus că Turcia „face tot posibilul”, dar are nevoie în continuare de ajutor internaţional pentru a veni în sprijinul victimelor cutremurului.

Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că amploarea distrugerilor este „într-adevăr masivă” pentru istoria modernă, conform reuters.com

Situația din Turcia este de-a dreptul dezastruoasă

Seismele masive care au lovit sud-estul Turciei şi ţara vecină Siria în ultimele trei săptămâni au provocat rănirea a peste 108.000 de persoane în Turcia, unde milioane de oameni au fost nevoite să locuiască în corturi sau să se mute în alte oraşe.

Autoritatea pentru managementul situaţiilor de urgenţă şi a dezastrelor (AFAD) a anunțat că cea mai recentă replică seismică substanţială, cu o magnitudine de 5,6, s-a produs luni, provocând moartea a două persoane şi rănirea a 140.

Potrivit cifrelor oficiale, 32 de persoane au fost salvate din dărâmături.

Directorul OMS a analizat situaţia sanitară din taberele pentru sinistraţi

În cadrul unei conferinţe susţinute alături de Ministrul Sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca, în Antakya, unul dintre cele mai afectate oraşe, directorul OMS a spus că cei doi au discutat situaţia sanitară din taberele pentru sinistraţi.

„E vorba despre infecţii respiratorii, infecţii gastrointestinale, în special probleme de sănătate mintală – întrucât numeroase persoane sunt cu adevărat traumatizate – şi persoane care au nevoie de servicii de recuperare, în special asistenţă ortopedică.

Din punctul de vedere al OMS, vom acorda sprijin în orice mod posibil, bazat pe problemele observate sau documentate, dar şi pe baza priorităţilor ministerului”, a spus el.

Peste 160.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate

Peste 160.000 de clădiri în care se aflau 520.000 de apartamente s-au prăbuşit sau au fost grav avariate în Turcia în urma dezastrului, cel mai grav din istoria modernă a ţării.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi-a luat angajamentul să reconstruiască locuinţele într-un interval de un an, dar vor mai trece multe luni înainte ca miile de sinistraţi să poată părăsi corturile sau containerele sau să renunţe la cozile zilnice pentru alimente şi să se poată muta în locuinţe permanente, un pas esenţial pentru câştigarea sentimentului de normalitate şi siguranţă pe care l-au pierdut.

Seismele s-au produs cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, programate pentru iunie, care reprezintă cea mai mare provocare politică pentru Erdogan în cele două decenii de când se află la putere.