Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se întâlnesc joi, 4 mai, pentru a stabili dacă virusul COVID reprezintă în continuare o amenințare și o urgență mondială.
Așadar, grupul de experți din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va decide joi dacă virusul mai poate fi considerat o urgență în conformitate cu normele organizației.
Mai multe țări se opun prelungirii statutului de urgență mondială
Amintim că OMS a acordat pentru prima dată COVID cel mai înalt nivel de alertă la 30 ianuarie 2020, iar ulterior procedura a fost repetată din trei în trei luni.
Mai multe țări se opun prelungirii acestui statut, iar directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că speră să pună capăt urgenței internaționale în acest an, conform reuters.com
Experții din domeniul sanitar nu au ajuns la un consens
De asemenea, experții din domeniul sanitar nu au ajuns la un consens până în momentul de față.
„Este posibil ca situația de urgență să se încheie, dar este esențial să comunicăm că virusul rămâne o provocare complexă pentru sănătatea publică”, a declarat profesorul Marion Koopmans, un virolog olandez care face parte din grupul OMS.
Anularea statutului de urgență mondială va avea un impact asupra finanțării globale.
OMS a anunțat că planeta începe să iasă din faza de urgenţă a pandemiei
Anterior, şeful OMS a declarat că virusul care provoacă COVID-19 rămâne printre noi dar planeta începe să iasă din faza de urgenţă a pandemiei.
El a precizat într-o conferinţă de presă că OMS va publica săptămâna viitoare un „ghid” pentru ţări ce va cuprinde informaţii cu privire la modul în care să facă trecerea de la răspunsul de urgenţă la managementul pe termen lung al COVID-19.
„Rămânem plini de speranţă că la un moment dat în acest an vom putea declara sfârşitul COVID-19 ca urgenţă internaţională de sănătate publică”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Însă virusul va rămâne printre noi şi toate ţările vor trebui să înveţe cum să se ocupe de el alături de alte boli infecţioase”, a adăugat şeful OMS.
Pandemia COVID-19, cunoscută și sub numele de pandemia de coronavirus, este o pandemie globală în curs de desfășurare a bolii coronavirus 2019 (COVID-19) cauzată de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2).
Noul virus a fost identificat pentru prima dată în urma unui focar din Wuhan, China, în decembrie 2019. Încercările de a-l limita acolo au eșuat, permițând virusului să se răspândească în alte zone din China și, ulterior, în întreaga lume.