OMS vrea din nou vaccinuri ARN mesager, ca în pandemie. Pentru ce virus vor fi dezvoltate

vaccin antigripal

SURSA FOTO: Dreamstime

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni lansarea unei inițiative pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva gripei aviare, bazate pe tehnologia ARN mesager, în țările cu venituri mici și medii.

OMS cere vaccinuri ARN mesager pentru gripa aviară!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vrea să dezvolte vaccinurile împotriva gripei aviare, bazate pe tehnologia ARN mesager, în țările cu venituri mici și medii. Această tehnologie, care a dovedit eficiență în combaterea COVID-19, va fi utilizată pentru crearea vaccinurilor împotriva virusului H5N1. Proiectul este coordonat de Sinergium Biotech, o companie biofarmaceutică argentiniană care a început deja dezvoltarea vaccinurilor candidate pentru acest virus, potrivit unui comunicat al OMS.

Virusul H5N1 a fost identificat pentru prima dată în 1996, dar numărul focarelor de gripă aviară la păsări a crescut semnificativ după 2020, fiind înregistrate și cazuri de infectare la mamifere, inclusiv morse și vaci de lapte în Statele Unite.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat săptămâna trecută că evoluția gripei aviare în regiunea Asia-Pacific este „alarmantă”, datorită creșterii frecvenței cazurilor umane și apariției unei noi variante a virusului.

Înainte de demararea studiilor clinice, Sinergium Biotech va trebui să stabilească fezabilitatea vaccinurilor sale candidate, conform OMS. Odată ce datele preclinice vor fi disponibile, tehnologia și expertiza vor fi partajate cu o rețea de producători din alte țări pentru a accelera dezvoltarea vaccinurilor și a îmbunătăți pregătirea în fața unei posibile pandemii.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu tehnologia ARN, sistemul imunitar recunoaște și neutralizează virusul

Această inițiativă face parte din Programul de Transfer de Tehnologie ARNm, lansat de OMS și Medicines Patent Pool (MPP), o organizație susținută de ONU. Programul, lansat în 2021, vizează sprijinirea țărilor cu venituri mici și medii în dezvoltarea și producția de vaccinuri esențiale.

Tehnologia ARN mesager implică injectarea unor instrucțiuni genetice în organism pentru a determina celulele să producă proteinele virusului, ajutând astfel sistemul imunitar să recunoască și să neutralizeze virusul.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că inițiativa pentru H5N1 „ilustrează motivul pentru care OMS a înființat Programul de Transfer de Tehnologie ARNm”. Scopul este de a „promova cercetarea, dezvoltarea și producția în țările cu venituri mici și medii, pentru a fi mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”.

Pandemia COVID-19 a evidențiat atât capacitatea rapidă de inovare, cât și inegalitățile în accesul la vaccinuri. În contextul gripei aviare, OMS a cerut o mai bună monitorizare și raportare a cazurilor și schimbul de probe și secvențe genetice.

Martin Friede, conducătorul unității de cercetare asupra vaccinurilor la OMS, a subliniat importanța tehnologiei ARNm pentru dezvoltarea unei capacități de producție durabile. Deși unele companii mari precum Moderna și Pfizer pot produce vaccinuri mai rapid, sistemul OMS permite partenerilor Sinergium să înceapă producția într-un timp rezonabil și să reducă dependența de ajutor extern al țărilor sărace.

În prezent, există vaccinuri pentru tulpina H5N1 care afectează vacile în Statele Unite, dar acestea sunt fabricate predominant din ouă de găină, ceea ce ar putea întârzia producția pe scară largă.

Vaccinul antigripal pe bază de ARNm dezvoltat de Sinergium nu a fost încă testat pe oameni, dar vaccinul antigripal ARNm H5N1 de la Moderna este într-un stadiu mai avansat, cu teste pe oameni planificate pentru anul viitor.