Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o nouă strategie anti-COVID pentru ca populația să se vaccineze. Sunt vizate mai ales persoanele care sunt expuse.
OMS a venit cu o actualizare a strategiei globale de vaccinare COVID-19 pentru a ajunge la persoanele neprotejate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat vineri, 22 iulie, o actualizare a Strategiei globale de vaccinare împotriva COVID-19, ca răspuns la răspândirea subvariantelor Omicron, la progresele înregistrate în ceea ce privește dovezile privind vaccinarea și la lecțiile trase din programul global de vaccinare.
Se estimează că în primul an de punere în aplicare, vaccinurile COVID-19 au salvat 19,8 milioane de vieți. Prin intermediul unor implementări rapide și de o amploare fără precedent la nivel mondial, peste 12 miliarde de doze au fost administrate la nivel global, în aproape toate țările din lume, ceea ce a făcut ca țările să atingă în medie 60% din populația lor.
27 din țările membre ale OMS nu au început programul de rapel
Cu toate acestea, doar 28% din populația în vârstă și 37% din lucrătorii din domeniul sănătății din țările cu venituri mici au fost vaccinați cu seria primară. 27 dintre statele membre ale OMS nu au început încă un program de rapel sau de doze suplimentare, dintre care 11 sunt țări cu venituri mici.
Strategia vizează utilizarea dozelor primare și a dozelor de rapel pentru a reduce numărul deceselor și al bolilor grave, pentru a proteja sistemele de sănătate, societățile și economiile. Pe calea atingerii obiectivului de vaccinare de 70%, țările ar trebui să acorde prioritate atingerii obiectivelor de bază, și anume vaccinarea a 100% din lucrătorii din domeniul sănătății și a 100% din grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv a populațiilor în vârstă (peste 60 de ani) și a celor care sunt imunocompromise sau care au afecțiuni subiacente.
„Chiar și în cazul în care se atinge o acoperire vaccinală de 70%, dacă un număr semnificativ de lucrători din domeniul sănătății, persoane în vârstă și alte grupuri de risc rămân nevaccinate, decesele vor continua, sistemele de sănătate vor rămâne sub presiune, iar redresarea globală va fi pusă în pericol”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Vaccinarea tuturor celor mai expuși la risc este cea mai bună modalitate de a salva vieți, de a proteja sistemele de sănătate și de a menține societățile și economiile deschise.”
Progresele înregistrate trebuie măsurate în ceea ce privește vaccinarea acestor grupuri
Pentru a se asigura că vaccinurile ajung la grupurile cu cea mai mare prioritate, strategia subliniază necesitatea de a măsura progresele înregistrate în ceea ce privește vaccinarea acestor grupuri și de a dezvolta abordări specifice pentru a le atinge. Printre abordări se numără utilizarea datelor locale și implicarea comunităților pentru a susține cererea de vaccinuri, crearea de sisteme de vaccinare a adulților și atingerea unui număr mai mare de persoane strămutate prin intermediul intervenției umanitare.
Strategia are, de asemenea, ca prioritate principală, accelerarea dezvoltării și asigurarea accesului echitabil la vaccinuri îmbunătățite pentru a reduce în mod substanțial transmiterea, dar și pentru a obține o imunitate durabilă, cu o largă protecție.
Vaccinurile au fost prevenite pentru bolile grave
Vaccinurile actuale au fost concepute pentru a preveni bolile grave și moartea, ceea ce au reușit să facă, salvând milioane de vieți. Cu toate acestea, ele nu au redus substanțial transmiterea. Pe măsură ce virusul continuă să circule pe scară largă, apar variante noi și periculoase, inclusiv unele care reduc eficacitatea vaccinurilor. Este fundamental să continuăm să investim în cercetare și dezvoltare pentru a realiza vaccinuri mai eficiente și mai ușor de administrat, cum ar fi produsele de pulverizare nazală.
Alte măsuri vitale care trebuie luate includ: distribuirea echitabilă a instalațiilor de producție în regiuni și sprijinirea unor programe solide de livrare a vaccinurilor. OMS va continua să colaboreze cu partenerii COVAX și ai Parteneriatului pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 (CoVDP) pentru a sprijini țările în ceea ce privește implementarea, cum ar fi prin împachetarea vaccinării COVID-19 cu alte intervenții de sănătate, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe pagina sa oficială.