Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală.

Vaccinul nu este 100% eficient

„Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa”, a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, transmite DPA.

Lewis a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient – fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă.

Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai transmite DPA.

De asemenea, OMS a dat asigurări marţi că epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu aceste animale, deplângând faptul că maimuţe ar fi fost atacate în Brazilia.

„Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Care este situația în România?

În România, două cazuri de infecţie cu variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână, după cum a anunţat secretarul de stat în Ministrul Sănătăţii Adriana Pistol, marţi, într-o conferinţă de presă. Numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei în România este de 32.

Potrivit secretarul de stat, cei infectaţi cu acest virus sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani.

Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei.

„Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor… Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a menţionat Pistol.