Isar a explicat, tehnic de ce, în opinia sa, teoria un atac speculativ este doar o mare manipulare. Simplu spus, fost vicepreședinte de bancă și ministru, apreciază că, în comparație cu nivelul rezervei valutare, lichiditățile cu care băncile pot opera în piața valutară sunt mult prea mici pentru a le permite să organizeze un atac.
“Orice neofit, în locul lui Isărescu la BNR şi cu o asemenea rezervă ar potoli “atacul” care nu există decât în mintea şi acţiunea strategilor din jurul lui Isărescu. Rezerva BNR este atât de mare, iar băncile au o poziţie valutară limitată la 20% din capital, încât un atac este doar o manipulare media pentru ca Isărescu să nu se prezinte la comisia din Senat.”, a declarat Isar, pentru Financial Intelligence.
De altfel, Isar a respins ferm și ideea că ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cursul a suferit cea mai importantă depreciere de după 2000, a fost un atac speculativ. Din acel moment, fostul bancher s-a poziționat împotriva BNR și a fost unul dintre cei mai mari constestatari ai guvernatorului Mugur Isărescu. Și în legătură cu acel eveniment, Isar a spus că a fost provocat de BNR.
În 2008, Banca Centrală a ales să protejeze cursul de schimb de ceea ce a numit un atac speculativ și a “măturat” toți leii din piață provocând o creștere fără precedent a dobânzilor.
Într-o astfel de dilemă curs/dobânzi se află BNR și astăzi, cu precizarea că dacă alege iar să lase piața fără lei, băncile ar fi puternic afectate de existența taxei pe lăcomie, care penalizeză băncile dacă nivelul ROBOR trece de 2%.
Un alt bancher acuzat că a participat la “evenimentele” din 2008 a afirmat, răspicat, că leul este victima unui tac și că, mai mult, acest atac este susținut chiar de măsurile luate de Guvern. Este vorba despre senatorul PNL Florin Cîțu, care spune că de căderea leului vor profita, în principal, speculatori din Rusia și China.
Leul a depășit, astăzi, pragul de 4,75 lei, iar unii analiști apreciază că se va duce chiar peste 4,8 lei. De la anunțarea introducerii taxei pe lăcomie, moneda națională a pierdut zilnic față de euro.