Cotidianul Financial Times (FT) consideră că şeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, este Omul Anului 2009, întrucât a reuşit să treacă de criza financiară cu profituri record în 2009, şi-a cerut scuze pentru comportamentul băncii şi a afirmat că se află în "slujba lui Dumnezeu". În primele nouă luni ale anului, Goldman Sachs a raportat un profit net de 8,4 miliarde de dolari, dublu faţă de perioada similară din 2008. Totodată, grupul a alocat 23 de miliarde de dolari pentru
Cotidianul Financial Times (FT) consideră că şeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, este Omul Anului 2009, întrucât a reuşit să treacă de criza financiară cu profituri record în 2009, şi-a cerut scuze pentru comportamentul băncii şi a afirmat că se află în „slujba lui Dumnezeu”.
În primele nouă luni ale anului, Goldman Sachs a raportat un profit net de 8,4 miliarde de dolari, dublu faţă de perioada similară din 2008. Totodată, grupul a alocat 23 de miliarde de dolari pentru plata de prime către cei 31.700 de angajaţi.
Blankfein, director general al Goldman Sachs, şi-a început cariera vânzând monede din aur la o divizie a grupului şi a reuşit să scoată la lumină tranzacţiile şi asumarea riscului, diminuând astfel influenţa consilierilor de inevstiţii bancare.
Goldman Sachs, „o mare caracatiţă-vampir înfăşurată pe faţa umanităţii”
În 2009, ca urmare a crizei, Wall Street s-a confruntat cu un val de furie publică îndreptat împotriva băncilor care, deşi au depăşit perioada dificilă cu ajutorul banilor contribuabililor, nu par să se căiască sau să dorească să se schimbe.
Profitabilitatea Goldman a atras suspiciuni că legăturile strânse cu guverne din ţntreaga lume i-au oferit avantaje incorecte şi a transformat grupul într-un simbol al lăcomiei şi excesului de pe piaţa americană de capital. Goldman Sachs a fost descris de jurnalistul Matt Taibbi, în revista Rolling Stone, ca „o mare caracatiţă-vampir înfăşurată pe faţa umanităţii”.
Succesorul lui Paulson
Directorul general al Goldman Sachs a încercat să combată eficient criticile, trecând de la afirmaţia că ar fi rezistat, probabil, crizei şi fără ajutorul Trezoreriei, la a-şi cere scuze pentru comportamentul băncii şi, în final, printr-o replică hazlie într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times, că se află „în slujba lui Dumnezeu”.
Pentru toate aceste motive, pozitive şi negative, cotidianul Financial Times l-a ales pe Lloyd Blankfein ca Omul Anului 2009. Postul la Goldman Sachs, dar şi personalitatea, l-au transformat în figura publică a Wall Street în cea mai dificilă perioadă de după anii ’30.
Lloyd Blankfein s-a născut în 1957 în cartierul Bronx al New Yorkului. Familia Blankfein a emigrat în Statele Unite din Europa de Est în anii 1880.
Blankfein a preluat postul de director general al Goldman Sachs în 2006, de la Hank Paulson, numit la acea vreme în funcţia de secretar al Trezoreriei americane.
SURSA: Mediafax