Mai precis, în exerciţiul cuprins între luna aprilie 2015 şi luna martie 2016, directorul general de la Nissan a fost recompensat cu 1,07 miliarde yeni, în creştere cu 3,5% comparativ cu exerciţiul precedent, a precizat chiar Carlos Ghosn cu ocazia Adunării generale anuale a acţionarilor Nissan, care a avut loc miercuri la Yokohama.
În vârstă de 62 de ani, Carlos Ghosn, care conduce Nissan din anul 1999, este unul dintre cei mai bine plătiţi directori generali din Japonia, unde salariile directorilor nu ating nivelul omologilor din SUA şi Europa. De exemplu, Akio Toyoda, care conduce Toyota, cel mai mare constructor auto mondial, a primit în exerciţiul 2014/15 suma de 352 milioane de yeni – 2,7 milioane de euro.
Carlos Ghosn a sos în evidenţă "diversitatea" echipei de conducere de la Nissan şi adaugă faptul că situaţia de la Nissan este una similară cu cea a altor rivali din întreaga lume. Mark Fields, directorul general de la Ford, a câştigat anul trecut 18,6 milioane de dolari în timp ce CEO-ul General Motors, Mary Barra, a fost recompensată cu 28,6 milioane de dolari.
"Trebuie să ne continuăm eforturile în termeni de salarii pentru a putea atrage talentele de care avem nevoie pentru a rămâne competitivi în industria noastră", a declarat Carlos Ghosn.
CEO-ul de la Nissan a salutat totodată vânzările record înregistrate în 2015/2016 de al treilea mare constructor nipon cu o cifră de afaceri de 12.190 miliarde de yeni – 91,9 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 14,5% până la 523,8 miliarde de yeni – 4 miliarde de euro.
Spre deosebire de AGA de la Nissan, Adunarea generală anuală a acţionarilor Renault, care a avut loc la finele lunii aprilie, a fost puţin mai agitată, acţionarii grupului francez – printre care statul francez care deţine 20% din acţiuni – s-au pronunţat pentru prima dată împotriva remuneraţiei de 7,25 milioane de euro de care a beneficiat Carlos Ghosn pentru anul 2015. Cu toate acestea, Consiliul de Administraţie al grupului Renault a ignorat acest aviz consultativ, dând astfel naştere unei legi care va face obligatoriu votul acţionarilor în acest domeniu. AGERPRES