Un miliard de dolari – aceasta este preima estimare a preţului pe care l-au avut de achitat contribuabilii americani până septembrie pentru operaţiunea militară din Libia, cifra fiind chiar estimarea departamentului de apărare al Statelor Unite ale Americii.
Va mai trece ceva timp până când vor fi calculate costurile finale ale tuturor operaţiunilor desfăşurate recent de americani în Libia. Vicepreşedintele american, Joe Biden, a spus că "SUA a cheltuit două miliarde de dolari, dar nu a pierdut nicio viaţă", potrivit National Journal.
NATO nu a făcut o evaluare a costurilor tuturor ţărilor implicate în mişcările din Libia, dar suma accesată din contul comun al statelor membre NATO pentru dotările tehnice au urcat la aproximativ 7,4 miliarde de euro şi la 1,1 miliarde de dolari pe lună pentru staff, potrivit NATO.
Un trilion de dolari – Afganistan şi Irak
De la demararea operaţiunilor în Libia, criticii s-au întrebat dacă America îşi permite să deschidă acest al treilea front.
Potrivit estimărilor, războiul din Afganistan a costat circa 500 de miliarde de dolari. Luând în calcul şi costurile din Irak, suma se ridică la circa un trilion de dolari.
În prima săptămână a operaţiunilor din Libia, americanii au lansat bombe din avioane pilotate de la distanţă din Missouri şi au lansat peste 200 de rachete din submarine amplasate în Mediterana.
Dar după ce americanii au pornit această ofensivă, ţările membre NATO au susţinut cea mai mare parte a atacului aerian.
America a jucat doar un rol de suport; asigurând alimentarea celor implicaţi în atac şi supraveghere. "Fără a pune pe sol niciun american, ne-am îndeplinit obiectivele, iar misiunea noatră va ajunge repede la final", spunea Obama.
După aproape şapte luni de la începerea bombardamentelor NATO asupra Libiei, fostul lider libian, Muammar Gaddafi, a fost capturat şi ucis în apropierea oraşului său natal, Sirt.
Rebelii libieni susţineau, la începutul lunii septembrie, că ştiu unde se ascunde Gaddafi şi că era o chestiune de timp până când urma să-l captureze sau să-l ucidă. Purtătorul de cuvânt al rebelilor, Anis Sharif, preciza că Gaddafi se află încă în Libia şi că a fost descoperit "cu ajutorul mijloacelor tehnologice şi a inteligenţei umane". "Nu mai poate ieşi de acolo", spunea Sharif, adăugând că rebelii se pregătesc fie să-l aresteze, fie să-l ucidă.