"Dacă o ţară nu reuşeşte să convingă majoritatea populaţiei sale de respectarea angajamentelor pe care singură şi le-a asumat pentru ca moneda unică să funcţioneze, nu i se poate cere din exterior să voteze din nou, ci ar trebui să i se permită să revină la moneda naţională", a declarat Klaus-Peter Willsch, un cunoscut deputat eurosceptic CDU ce face parte dintr-un grup minoritar în cadrul partidului.
"Dacă vrem să revenim la o coexistenţă paşnică şi respectuoasă în Europa şi să luăm în serios dreptul popoarelor la autodeterminare, trebuie să ieşim din ideologia “euro-europeană", a argumentat el.
Grupul eurosceptic din cadrul partidului liberal FDP, aliatul lui Merkel la guvernare, a pledat, de asemenea, în favoarea ieşirii Italiei din zona euro.
"Dacă euro vrea să supravieţuiască, trebuie să devină o monedă care respiră. Membrii, care nu reuşesc sau nu pot fi performanţi din punct de vedere economic, trebuie să poată ieşi din acest club monetar", a apreciat Frank Schäffler, liderul grupului liberal eurosceptic.
Alegerile legislative din Italia de duminică şi luni au dus la o situaţie politică foarte complicată. Niciun partid nu are moajoritate clară şi formarea unei coaliţii guvernamentale pare nesigură.
În Europa, votul a fost perceput ca o respingere a politicilor de austeritate promovate, în special, de Germania.
Joi, după o reuniune la Berlin cu preşedintele italian Giorgio Napolitano, într-un comunicat, cancelarul german "şi-a exprimat încrederea în privinţa responsabilităţii forţelor politice din Italia".
Sursa: mediafax.ro