Acesta pare a fi omul în care președintele Putin și-a pus toate speranțele că va aduce victoria Rusiei în războiul din Ucraina.
Încă din primele zile ale anului 2023, președintele rus Vladimir Putin l-a pus la conducerea campaniei militare din Ucraina pe șeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov. Acesta l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin, care a supravegheat războiul începând din luna octombrie. În acest moment, Gherasimov s-ar afla în inspecție pe câmpul de luptă pentru a îmbunătăți „disciplina de zi cu zi” a forțelor ruse, potrivit ultimei evaluari a serviciilor de informații militare britanice, arată un articol publicat de site-ul 19fortyfive.
Reguli noi pentru trupele ruse: fără telefoane și tablete, soldații să se radă!
La câteva zile după numirea sa, Gherasimov a emis un set de reguli pentru trupele ruse din Ucraina, destinate atât soldaților, cât și mercenarilor din Grupul Wagner, în încercarea de a le întări moralul și a restabili disciplina. Noul comandant al ofensivei ruse din Ucraina a interzis telefoanele mobile și tabletele personale pe linia frontului, a restricționat utilizarea vehiculelor civile de către personalul militar pe câmpul de luptă și a ordonat ca toți soldații să se bărbierească. Deși interzicerea dispozitivelor electronice este o măsură foarte necesară pentru o armată rusă, aflată sub focul tirurilor ucrainene, decizia privind bărbieritul soldaților a provocat o reacție de uimire în rândul militarilor. Mulți văd în asta semnul unui alt tip de incompetență a conducerii militare ruse, care preferă să se concentreze mai multe pe cum arată militarii trimiși pe front, și mai puțin pe câștigarea războiului.
”Războiul este pentru oamenii activi și curajoși, nu pentru cei care se bărbieresc”
„Măsurile au fost primite cu o doză de scepticism. Oficialii din Republica Populară Donețk au descris ordinul drept o „farsă” care „ar împiedica procesul de distrugere a inamicului”, susține Serviciul de Informații din Anglia, în cea mai recentă estimare a războiului. „Forțele Rusiei continuă să se confrunte cu blocaje operaționale și pierderi grele. Prioritizarea, de către Gherasimov, a unor probleme minore va confirma, probabil, temerile numeroșilor sceptici din Rusia. Alături de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, el este tot mai mult perceput ca un personaj axat mai mult pe formă, decât pe fond”, a adăugat sursa citată.
Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, a profitat de ocazie pentru a lua peste picior Ministerul rus al Apărării. El a declarat că „războiul este pentru oamenii activi și curajoși, nu pentru cei bărbieriți”.
Grupul Wagner are un rol tot mai important în război
Grupul Wagner și-a asumat un rol din ce în ce mai important în conflictul din Ucraina. Cu cei între 35.000 și 50.000 de mercenari care luptă la sol, Grupul Wagner reprezintă o parte considerabilă din puterea de luptă a forțelor ruse. Potrivit evaluărilor serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie, patru din cinci mercenari ai Grupului Wagner sunt bărbați care au suferit condamnări pentru diverse fapte, iar restul sunt contractori, de obicei foști militari care caută un salariu mai bun.
Cu aprobarea lui Putin, Prigojin a vizitat închisorile rusești și a promis libertate oricărui condamnat, inclusiv violatorilor și ucigașilor, care ar putea supraviețui, timp de șase luni, în prima linie, în Ucraina. Mercenarii Grupului Wanger au fost activi în principal în sudul Ucrainei și Donbas, în special în jurul Bahmut, unde au avut cea mai mare contribuție în cucerirea orașului.