Liviu Dragnea dorește îndepărtarea lui Paul Stănescu din Guvern pentru a elimina ultimii opozanți ai OUG-ului privind amnistia și grațierea, pentru a simplifica modul de adoptare a actelor normative, astfel încât să fie eliminate avizele ministerelor și pentru a promova cât mai repede amnistia și grațierea prin ordonanță de urgență. Scopul instalării unor miniștri total obedienți în Guvern ar fi executarea modificărilor care să permită adoptarea rapidă a unei OUG prin eliminarea avizelor ministerelor. Dacă OUG privind amnistia și grațierea stă în vigoare chiar și un singur minut, Dragnea scapă de condamnarea deja primită și dosarele în curs. Efectele OUG-ului nu vor putea fi anulate, deoarece în penal se aplică principiul aplicării legii mai favorabile.
Ar fi, așadar, o mutare în doi pași. Pasul unu: schimbarea HG 561. Pasul doi: Guvernul decide ad-hoc, într-una din ședințe, adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea. Unul dintre miniștri ar urma să inițieze actul normativ, iar secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, îl trimite rapid la Monitorul Oficial. OUG intră rapid în vigoare, iar din acest moment efectele lui nu mai pot fi anulate.
Liviu Dragnea este judecat la Instanţa supremă în dosarul DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Liviu Dragnea a contestat vineri, prin avocat, și noul complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție care judecă apelul său în dosarul angajărilor fictive.Vineri, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a anunţat în sala de judecată că liderul PSD solicită atât suspendarea, cât şi anularea deciziei din 8 noiembrie a Colegiului de conducere de la ÎCCJ, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători.