Fiecare acţiune va aduce investitorilor un câştig potenţial din profitul pe care acesta îl face în afara serviciului pe care îl are la o firmă de software din Portland, Oregon.

În primele zece zile de la lansarea IPO-ului, 12 prieteni de-ai săi şi cunoştinţe au cumpărat 929 de acţiuni şi Merrill s-a trezit cu un plus de bani lichizi. El a păstrat cele 99,1% din acţiunile rămase, dar a promis că nu va avea drept de vot în Consiliul de Administraţie. Practic, lasă acţionarii să decidă ce va face cu propria viaţă.

În fiecare an, antreprenorii din industria tehnologiei iau decizii similare. Atragerea unor investitori este, de regulă, primul pas spre dezvoltarea unor averi scandaloase în Silicon Valley. Merrill nu conducea un startup în sine, dar avea o serie de idei măreţe şi ambiţii – jocuri video pe care voia să le dezvolte, un serviciu de backup pentru date pe care voia să îl lanseze, intenţiona să dezvolte o societate de degustat whiskey. Avea nevoie de capital, dar ca om obişnuit avea acces limitat la piaţa de capital.

Acest lucru nu a constituit o piedică pentru el. Pur şi simplu s-a bazat pe sprijinul unui grup de programatori, bloggeri şi barmani pe care îi cunoştea în Portland.
Dar, la fel ca mulţi alţi antreprenori dinaintea sa, Merrill a aflat repede partea proastă a atragerii unei finanţări externe. În anii care au trecut de la lansarea IPO-ului, 128 de persoane au cumpărat acţiunile lui Merrill, şi a căzut victimă intereselor competiţionale ale acţionarilor, a manipulării acţiunilor şi a investitorilor care urmăreau câştiguri pe termen scurt cu costul periclitării bunăsătării sale pe termen lung.

A început să fie copleşit de birocraţie şi orbit de interese de preluare. S-a trezit îndatorat acţionarilor săi în moduri pe care nu şi le închipuise, lucru care i-a distrus relaţiile personale. Cu toate acestea, Merrill a rămas în continuare la ideea că de vreme ce un IPO a funcţionat în cazul Google şi Amazon, ar trebui să funcţioneaze şi în cazul unui individ.

Fără limite

Nu este singurul care crede în această teorie. Upstart.com, o companie fondată anul trecut de directorul Google, David Girouard, oferă capital în schimbul unei părţi din câştigurile viitoare ale unui absolvent. Alte startup-uri, precum Pave şi Thrust Fund, solicită investiţii în antreprenori în schimbul unor câştiguri din veniturile lor viitoare.

Dar Merrill a mers un pas şi mai departe. Şi-a dat seama că ar aduna mai mulţi oameni care să investească în el dacă aceştia ar şti că vor avea un cuvânt de spus cu privire la proiectele pe care el le va dezvolta. Pentru a permite acest lucru, el a plătit unui dezvoltator 500 de acţiuni şi 500 de dolari pentru a-i construi un website care să permită acţionarilor să voteze priorităţile şi proiectele sale. Dezvoltatorul a realizat şi o platformă online pe care acţiunile lui Merrill pot fi cumpărate şi vândute după încheierea IPO-ului. Acum, oricine poate obţine o bucăţică din el; doar trebuie să facă click pe butonul „Cumpără“ de pe site-ul KmikeyM.com (site-ul este o abreviere a numelui său întreg: Kenneth Michael Merrill).

Până acum, Merrill a vândut 3.711 de acţiuni cu drept de vot asupra vieţii lui. Acţiunile au plecat de la un preţ iniţial de 1 dolar şi s-au tranzacţionat la un vârf de 20 de dolari.

SURSA: Wired