Nu stia nimic despre tesaturi, dar a invatat oferind bani pentru informatiile primite. Fabrica isi desfasoara activitatea intr-un grajd care a apartinut CAP-ului si care nici macar usi nu avea la intrare. Lucian Mihai are 44 de ani si este originar din Piatra Neamt. El a ajuns in Gorj dupa ce a urmat cursurile Facultatii de Subingineri de la Targu Jiu. S-a casatorit si s-a angajat la Termocentrala Rovinari ca subinginer, unde a lucrat 15 ani.
Barbatul a fost fascinat de dragostea gorjenilor fata de traditii. El este absolvent al Liceului de Arte Plastice din Iasi. Vazand crescatoriile de oi din Gorj, i-a incoltit ideea de a incepe o afacere: fabricarea de paturi si macaturi traditionale. Se intampla prin 1995. S-a urcat in tren si a ajuns la Buhusi, acolo unde bunicii lui lucrasera la Fabrica de Stofe. A aflat ca doua razboaie nemtesti foarte vechi sunt depozitate la fier vechi. Fabrica le scosese din uz, datorita procesului de modernizare. Le-a adus in Gorj, bucata cu bucata, si in prima faza in curtea sa se afla o gramada de fiare, pe seama careia satenii se amuzau spunand ca seamana cu un tanc. Apoi a mers la Primarie si l-a rugat pe primar sa-i inchirieze un grajd al fostului CAP. Cativa ani a platit chirie pentru acest spatiu, desi era devastat. Sotia lui Lucian Mihai povesteste ca nici usi la intrare nu existau. Incet-incet l-a renovat si l-a amenajat chiar ca spatiu de locuit.
I-au trebuit cateva luni pentru a monta razboaiele, si, dupa ce a trecut de acest pas, a constatat ca nu stie nimic despre tesutul covoarelor. A mers din nou la Buhusi pentru a invata secretele meseriei de tesator. Specialistii i-au cerut bani in schimbul informatiilor, motivand ca intr-o economie de piata totul se plateste. Cu cat cunostea mai mult, cu atat era mai ingrijorat. Constata ca mai are multe de invatat despre aceasta afacere si ca ii mai trebuie ceva bani pentru investitii. A fost greu sa afle si tehnologia de vopsire a lanii. Lucian Mihai spune ca sunt secrete bine pazite in acest domeniu: ,,Am avut noroc cu un batran din Strehaia. Avea o varsta inaintata, iar fiul sau nu era deloc interesat de acest domeniu. Batranul mi-a spus exact ce trebuie sa fac si de la el am si cumparat un cazan de vopsit. Pentru obtinerea unei nuante de rosu aprins, folosita la macaturile traditionale, trebuie sa amesteci patru culori,,.
Dupa sapte ani de la inceperea acestei afaceri, Lucian Mihai poate vorbi de succes. Anul trecut a fost cel dintai an in care nu a mai reinvestit in afacere profitul. Pana atunci, toti banii pe care ii incasa se duceau pe achizitionarea altor utilaje. La un calcul estimativ a investit aproximativ un miliard de lei in propria afacere. Cand a inceput afacerea nu avea nici macar un leu, dar s-a imprumutat de la banca.

Comenzi pentru paturi de un miliard de lei pe an

Veriga ce-i lipseste din procedeul de fabricare a paturilor este masina de tors lana. N-a reusit inca sa cumpere un asemenea utilaj, dar nici nu se grabeste. Pentru ca femeile care torc lana incaseaza bani, iar achizitionarea masinii ar insemna reducerea locurilor de munca. De altfel, angajatii fabricii sunt pensionarii si batranele din comuna, cu care sotii Mihai lucreaza cot la cot. In functie de comanda primita, numarul celor care lucreaza este intre 10 si 20 de persoane.
90% din comenzile primite au venit din partea persoanelor fizice. Proportia este valabila si in ceea ce priveste produsul solicitat: paturile. ,,Lucram numai cu produse naturale. O patura are aproximativ patru kilograme. Avantajul este ca sunt foarte calduroase. Tot timpul m-a interesat sa fac un lucru de calitate si acum, dupa ce am investit in utilaje, pot spune ca asta fac. M-am gandit ca secretul unei afaceri, intr-o adevarata economie de piata, este calitatea. Am ales utilajele vechi nemtesti pentru ca pot produce paturi mai groase,,, spune Lucian Mihai.
Intreprinzatorul lucreaza numai la comanda si are, in medie pe an, aproximativ o mie de solicitari numai pentru paturi. O patura se vinde cu aproximativ un milion de lei.
In afara realizarii tesaturilor traditionale si a vopsitului de piele, Lucian Mihai doreste sa-si extinda afacerea cu producerea de saci de iuta si stofe. De asemenea, doreste sa intre cu produsele sale si pe piata externa, in acest scop purtand discutii cu cativa parteneri straini.