Aurelian Moraru: Pe scurt, inseamna sa transferi informatia, si nu pacientii. Este vorba despre consultatii medicale prin Internet, video, prin satelit, chiar si telefon, in orice colt al lumii. Pentru asta, trebuie creata o retea la nivel mondial. Ma refer la o retea de medici care sa comunice intre ei cu scopul de a a defini cel mai potrivit tratament pentru un anumit caz.
Capital: Cat de nou este acest concept ?
Aurelian Moraru: De fapt, Telemedicina exista dintotdeauna. Acum se incheaga la nivelul unui proiect amplu. Spre exemplu, inainte de 89, multe persoane din Romania isi trimiteau analizele in Statele Unite si in Europa, la cunoscuti, pentru a obtine un diagnostic cat mai corect. Acum se poate face acest lucru mai simplu si mai direct.
Capital: In ce stadiu se afla Telemedicina acum?
Aurelian Moraru: Avem deja parteneri din Marea Britanie si alte tari NATO. Recent, s-au declarat interesati de proiect si colegi medici din Croatia. Acum, pe un site, medicii care fac parte din retea pot sa incarce si sa descarce cazuri si sa elaboreze un diagnostic complex si complet. Acum de fapt, ne aflam in stadiul in care sunt informate spitalele militare despre acest proiect, faza de constientizare si de informare. Asta va dura minimum doi ani.
Capital: si cum va ajunge apoi proiectul la pacienti?
Aurelian Moraru: Va urma etapa de cursuri de Telemedicina, pentru dezvoltarea de abilitati in utilizarea computerului pentru a obtine informatii medicale, inclusiv o campanie de informare pentru care intentionam sa obtinem finantare europeana.
Capital: Care este costul acestui proiect?
Aurelian Moraru: In acest moment, detinem minimumul necesar, aproximativ 1.000 USD pe luna. Cam jumatate este finantat prin programul american PIMS, iar restul, din bugetul Ministerului Apararii Nationale. Din pacate, o finantare mai mare nu am reusit sa obtinem, neavand sprijin puternic din partea comunitatii medicilor din Romania. Ar trebui ca o persoana publica cu influenta sa isi asume rolul de promovare a proiectului.
Capital: Ce trebuie sa faca medicii care vor sa intre in retea?
Aurelian Moraru: Ar trebui sa se informeze, sa incerce sa priveasca un caz mai interdisciplinar decat il privesc acum, sa comunice mai mult intre ei.
Capital: Care este secretul unui tratament eficient?
Aurelian Moraru: Oamenii trebuie sa inteleaga ca sanatatea nu este a medicilor, ci este a lor. Corpul uman nu are un nivel de referinta predeterminat – „baseline”, cum se spune in studiile de specialitate, la care functioneaza optim. Fiecare trebuie sa realizeze singur care ii sunt conditiile optime de functionare si sa nu se supuna la riscuri. Daca pacientul nu este atent ce face cu corpul si cu mintea sa, noi ne straduim degeaba, uneori cu resurse financiare impresionante si nu cu rezultate dintre cele mai fericite.
Capital: Cum comunicati cu pacientii?
Aurelian Moraru: Sunt multi pacienti care mint medicii. N-are nici un sens. Pe langa asta, in ultima perioada, de cand s-a dezvoltat mai mult tehnologia, ne confruntam cu un alt fel de pacient. Multi dintre ei vin cu informatii culese de pe Internet, fac corelatii cu propriile lor probleme si se discuta la alt nivel. Informatia este totul. Educatia inseamna informatie.
Capital: Cum ati ajuns medic militar?
Aurelian Moraru: Dupa multe peripetii. Chiar inainte de admitere, in Craiova, s-a desfiintat sectia de medicina militara, din considerente administrative. Am studiat medicina normala, iar intre timp am fost presedintele Societatii Studentilor Medicinisti din facultate. Eram foarte combativ si militant, imi incurajam colegii sa iasa la greve si sa-si sustina drepturile. Unii spuneau ca vreau sa manipulez, altii ca eram manipulat… Cert este ca in ultimii ani de facultate s-a reinfiintat sectia de medicina militara, iar eu m-am transferat la Bucuresti. Aici, inclinatia mea spre partea sociala si-a gasit un teren fertil de manifestare in mediul ONG. Am colaborat cu ProDemocratia si cu FDSC. Dupa ce mi-am terminat stagiatura, m-am gandit ca trebuie neaparat sa urmez facultatea de stiinte Politice de la SNSPA.
Capital: Si asa ati intrat si in domeniul politicilor publice.
Aurelian Moraru: Da, si am incercat sa le combin pe cele doua. Am castigat o bursa de un an la Georgetown University, in Statele Unite, pentru un curs postuniversitar de „Politici de Sanatate Globala”. Am studiat relatii internationale, politici publice, management financiar. Bursa a inclus si o perioada de practica la biroul din Washington al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Eram primul roman care lucra acolo… Am fost implicat intr-un proiect real, lucram la analize pe sisteme de sanatate ale tarilor mai slab dezvoltate care erau „supravegheate” de catre cei din Washington. Ganditi-va la tari ca Barbados, Bahamas, Trinidad Tobago, Antigua, pentru care se incerca crearea unui „minister” comun al sanatatii.
Capital: Cum s-au legat toate acestea, pana la urma?
Aurelian Moraru: Acolo am invatat sa privesc lucrurile altfel decat din perspectiva europeana. Am profesat medicina ca medic si la o unitate militara din Petrosani si, nu in ultimul rand, am realizat un proiect de cercetare de studii de memorie. Componenta militara din formatia mea, precum si cea medicala au nevoie de cunostintele de expertiza si politici publice din domeniul ONG. si uite asa, am ajuns „functionar” in cadrul MapN.
Capital: Ce faceti exact la Ministerul Apararii?
Aurelian Moraru: Veti observa ca pe cartea mea de vizita nu scrie mare lucru. Atributiile insa sunt: responsabil cu relatiile internationale, coordonatorul proiectului de telemedicina, ofiter de relatii publice al Directiei medicale din MApN.
Capital: Pana la urma, de ce v-a atras asa de mult ideea asta?
Aurelian Moraru: Oferta de servicii medicale de calitate pentru toti inseamna costuri, adica mai multi bani de la buget. Dat fiind ca Romania nu poate „produce” mai multi bani pentru sanatate, varianta optima pentru acces la servicii este educatia si informatia. Asta aduce Telemedicina.
Cateva date biografice
· La 37 de ani este licentiat in medicina generala, detine Diploma de Master in Politici Publice (SNSPA) si un Certificat de absolvirea unui curs de Politici de Sanatate Globala, Georgetown University, SUA
· Mai multe luni de practica la Organizatia Mondiala a Sanatatii, biroul din Washington
· Coordonator al multor proiecte de asistenta medicala in campusuri militare si zone cu dificultati
· A practicat medicina, chirurgia, in Valea Jiului, pentru personalul militar si familiile acestora
· A condus studii de cercetare in probleme de neurologie, mai precis, „Studii de memorie”
· Membru activ al sectorului ONG, coordonator de proiecte si studii
· In prezent, coordonatorul unui proiect complex de telemedicina si medic militar, cu grad de capitan, in cadrul MapN.