Omul de afaceri Puiu Popoviciu a intrat in atenţia Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în urma unui scandal de corupţie în care este implicat şi fostul rector al Universităţii de Agronomie din Bucureşti, Ioan Alecu, dar şi nume importante din Ministerul de Interne.

Dosarul instrumentat de DNA urmăreşte asocierea controversată a firmei conduse de Puiu Popoviciu cu Universitatea de Agronomie, pentru un proiect imobiliar din nordul Bucureştiului. Universitatea de Agronomie a pus la dispoziţia omului de afaceri, în acest sens, un teren de 220 de hectare. Alături de Popoviciu şi Alecu, în dosar mai sunt cercetaţi proaspăt numitul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, şi şeful serviciului „Operaţii” al Direcţiei Generale Anticorupţie, Petru Daniel Pitovici. Cu toţii au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore.

Cei patru sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave (Ioan Alecu), complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu (Gabriel Popoviciu), favorizare a infractorului (Petru Pitcovici) şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase (Cornel Şerban).

Discreţie maximă, profituri maxime

Promotor al celui mai mare proiect imobiliar din ţară, „Băneasa Rezidenţial“, Popoviciu a fost scos din anonimatul confortabil în care şi-a clădit afacerile tocmai de cartierul rezidenţial ridicat la marginea Capitalei, informează evz.ro. Locomotiva financiară a averii sale funcţionează prin compania Băneasa Investments. În ecuaţie intră şi asocierea controversată a firmei cu Universitatea de Agronomie, care a pus la dispoziţie terenul de 220 de hectare.

Băneasa Investments, unul dintre pilonii proiectului „Băneasa Rezidenţial“, a fost înfiinţată pe 22 decembrie 1992. La acea dată, se numea Log Trans şi avea doi acţionari: societăţile General Logistic Corp şi IBTC. Opt ani mai târziu, în iunie 2000, înainte de a parafa asocierea cu Universitatea de Agronomie, în firmă sunt cooptaţi alţi trei acţionari, fiecare cu participaţii de sub un procent: Andrei Bejenaru, „omul de casă“ al lui Popoviciu şi al partenerului său, Radu Dimofte, Olimpia Neagu şi Florina Sandolache.

Deşi numele său a fost în permanenţă în atenţia presei, Gabriel Popoviciu nu a fost niciodată acţionar în calitate de persoană fizică în Băneasa Investments. Abia în 2002 el apare în actele firmei, în calitate de administrator, funcţie din care astăzi s-a retras. Deşi a fost asociat cu diverse afaceri de succes, numele lui Popoviciu apare o singură dată, în ediţia din 2003, în Top 300 Capital.