Omul de lume se descurca in societate ca pestele in apa

Sociabilitatea este acea trasatura a personalitatii noastre care este prima, desi nu singura, responsabila de calitatea relationarii noastre cu semenii nostri. Ea nu inseamna altceva decat un fel de "aptitudine” a noastra de a fi sociali, de a trai in grup, in societate. Un copil poate dovedi de mic aptitudini innascute pentru mecanica sau pentru muzica, uimind prin receptivitatea crescuta pentru informatiile specifice acestor domenii, ca si prin facilitatea cu care invata si isi formeaza depri

Sociabilitatea este acea trasatura a personalitatii noastre care este prima, desi nu singura, responsabila de calitatea relationarii noastre cu semenii nostri. Ea nu inseamna altceva decat un fel de „aptitudine” a noastra de a fi sociali, de a trai in grup, in societate. Un copil poate dovedi de mic aptitudini innascute pentru mecanica sau pentru muzica, uimind prin receptivitatea crescuta pentru informatiile specifice acestor domenii, ca si prin facilitatea cu care invata si isi formeaza deprinderi. Unii oameni sunt foarte inzestrati pentru relatiile sociale (formand un pol al unei sociabilitati foarte scazute). Intre acesti poli se afla un continuum de trepte, grade de sociabilitate. Numai comparandu-va cu ceilalti puteti afla pe care treapta este pozitia dvs. Definitorie pentru omul sociabil este placerea socialului. Si ca orice placere, ea determina cautarea. Omul sociabil cauta oamenii pentru ca ii face placere sa intre in relatii cu ei, pentru ca el este depozitarul unei puternice nevoi de contact social. Intra foarte usor, natural si spontan in dialog, are multi prieteni, cunoaste „multa lume”, traieste intr-o continua expansiune din punct de vedere social. Grupul, societatea sunt pentru omul sociabil ca marea pentru pesti. Astfel inzestrat, el nu are, desigur, nici o problema de adaptare, in orice tip de grup. Este un „om de lume” pentru ca este un bun observator al mediului pe care il frecventeaza cu atata placere; atentia acordata acestui mediu este spontana, vine de la sine, fara efort, asemeni curiozitatii de nestavilit a copilului mic pentru lumea inconjuratoare. In urma observarii atente si rectivitatea sa este prompta, astfel incat observam in comportamentul sau spiritul participativ pentru toate evenimentele mediului sau social. Incarcat cu nevoia de contact si relatie sociala, are initiativa, spirit organizatoric si intreprinzator in grup, se erijeaza intr-un exponent al nevoilor relationale. Daca ai o nevoie stie cu cine sa te puna in contact, stie cui sa te recomande. Se poate spune ca se pricepe la a lega oamenii intre ei, este un specialist al relatiei. O comoara in societate, un tip antrenant la petreceri, un dinam al oricarui grup morocanos si adormit.
La polul opus, conform fermecatoarei diversitati umane, vom intalni omul nesociabil si chiar nesociabil-excesiv. Este omul care nu inoata si pentru care grupul este de multe ori, si cu cat e mai mare, o apa adanca de care ii este teama. Se adapteaza foarte greu si cu un mare consum energetic atunci cand este pus in situatia sa faca fata unui context social mai aglomerat, sau fuge, gaseste un pretext sa dispara. Sterge zidurile cu intentia sa treaca fara sa fie remarcat. De aceea, este perceput uneori ca fiind ciudat. Poate fi considerat ascuns, din cauza tendintei sale de a se retrage in singuratate. Oamenii extrapoleaza insa, uneori, aceasta trasatura de a fi ascuns la aceea de a avea ceva de ascuns, respectiv lucruri negative, eventual nelinistitoare pentru cei din jur. De aceea, omul nesociabil are probleme cu cei din jur, nu numai pentru ca este greu adaptabil, ci si pentru ca, fiind mai greu de cunoscut, castiga mai greu increderea celorlalti. Timid, pentru ca, fiind mai greu de cunoscut, castiga mai greu increderea celorlalti. Cercul sau de relatii are o raza foarte mica. Pasivitatea sa sociala tinde spre perfectiune. Daca ajunge totusi sa aiba niste prieteni, acestia sunt foarte atent selectionati, le este devotat si ii pastreaza poate pe viata, in acest fel, energia redusa, disponibila pentru contactul social, este economisita. Pentru cei care il inteleg, personajul solitar are valoarea sa si poate fi un excelent partener pentru activitati care nu implica numeroase relatii sociale. Nu au legatura cu el descrieri ca cele de ostilitate, mizantropie, intoleranta etc.
Majoritatea oamenilor nu iau loc la cei doi poli comportamentali ai acestei descrieri pentru simplul motiv ca, din punctul de vedere al distributiei de frecvente, grosul populatiei se situeaza, din acest punct de vedere, in zona unei sociabilitati moderate. Poate prietenii pe care ii cunoasteti nu se situeaza la extremele cele mai evidente si pitoresti, dar sigur este vizibila pentru ei o tendinta de inscriere spre o directie sau alta. Asezati-i in sertarasul potrivit pentru ei, verificati-va in continuare observatiile curente asupra comportamentului lor, cu descrierea cea mai apropiata si adecvata. Astfel, ati invatat sa realizati un mic diagnostic. (fragment din cursul de tipologie umana „Intalniri intamplatoare”).

Informatii suplimentare: tel./fax: 637.49.26; 310.31.54. E-mail braco@dial, Kappa.ro; http:braco.Kappa.ro.    

Profil de candidat
C.G.V. din Bacau – un „favorit al marelui start”
C.G.V. este un foarte tanar personaj masculin, de numai 20 de ani, ce poarta un nume predestinat pentru a deveni sef, dar pe care nu pot sa-l divulg. Provine dintr-o familie de ingineri. Este student in Bucuresti, la Academia de Studii Economice.
C.G.V. mi-a atras atentia prin bogatia potentialului personalitatii sale, prin efervescenta energiilor, ca si prin inteligenta sa deosebita. Incarcat cu acest potential, C.G.V. traieste si se pregateste sub tensiunea pozitiva, mobilizatoare a marelui start in cariera. Aflat sub influenta unei legi naturale conform careia aptitudinile si inzestrarile noastre sunt imperative, adica se cer exercitate si valorificate, personajul acumuleaza resursele si „tehnica” ce vor exploda in performanta in cariera. Se pregateste intens pentru a fi gata de start cat mai curand. Apropo de analogia cu sportul, schiul este sportul sau preferat. Si ca sa ne pastram in acelasi joc de analogii, treisprezece note de zece, adica o integrala monotona de note maxime, au incununat succesul promovarii campionatului reprezentat in primul sau an de facultate. Asta dupa ce media obtinuta la bacalaureat a fost 9,80, iar intre anii 1994-1997 a fost de trei ori olimpic national la matematica. Nevoile sale cele mai importante in ierarhia valorilor sale interioare se leaga in continuare de acumularea intelectuala, de cresterea mentala prin cunoastere, de dezvoltarea personala prin invatare, printr-o deschidere plurimodala a canalelor de receptie. In acest sens, C.G.V. In urma unui training AIESEC Bucuresti si a unui workshop cu organizatia americana Strategic Business Developments, si-a consolidat deja deprinderi si cunostinte privind comunicarea, spiritul de echipa, abilitatile de conducere si gestiunea timpului.
Cunostintele sale in materie de computere cuprind Windows, MS Office, Corel Draw, Fox Pro, MS DOS, diverse aplicatii, navigare pe Internet si arhitectura computerului. Cunoaste fluent engleza, (detine evaluare TOEFL: 633, SAT II Writing: 650), franceza mediu (SAT II French: 650) si italiana mediu.
Ca membru al Clubului Britanic a fost selectat sa reprezinte cititorii bibliotecii Consiliului Britanic Bucuresti in intalnirea cu Printul Charles de Wales in timpul vizitei sale in Romania in 1998. In cadrul clubului, C.G.V. a participat la derularea unor proiecte filantropice si culturale. Calatoriile sale in Europa au contribuit desigur la deschiderea sa si mai mare catre cunoastere.
Personalitatea sa este viu colorata, incat este greu sa selectezi cateva lucruri care sa incapa in acest spatiu. Una din dimensiunile puternice o reprezinta tocmai energia sa debordanta, care da forta si celorlalte trasaturi. Sursa sa nu este numai tineretea, ci si o zestre innascuta. Un temperament sangvinic, avand la baza un tip de activitate nervoasa superioara, puternic, echilibrat si mobil, aduce in personalitatea sa multa vioiciune, o mare capacitate de adaptare si stabilitate emotionala. Este deschis catre lumea exterioara (extraversie), orientat spre obiect, reactiile si deciziile sale sunt intr-o relatie directa, nemediata cu lumea externa. Prefera rapiditatea, urmareste schimbarile mediului, risca si este mai flexibil cu regulile. Dar se poate spune ca este serios si responsabil, constiincios, stapan pe sine. De altfel, vointa sa puternica se vede in perseverenta cu care obtine performanta.r
Dotat cu o buna capacitate de contact, sociabil, leaga cu usurinta relatiile, ii face placere sa activeze in grup si are un ochi mereu treaz catre mediul social. Ascendenta sa psihica ridicata trebuie inteleasa ca o disponibilitate de a fi lider, acest lucru insemnand curaj social, initiativa, forta de a-i convinge si de a-i reprezenta pe cei din grup. Autocontrolul sau, de altfel ridicat, are de luptat uneori cu un spirit critic si cu o anumita doza de subiectivitate asociata unor framantari interioare de care ii este mai greu sa se detaseze.r
Pentru C.G.V. matematica a constituit o puternica atractie in cariera. A intuit insa corect si un alt potential latent. Prin autocunoasterea facilitata de psiholog, intuitia sa a devenit mult mai clara: exista in personalitatea sa calitati ce asteapta sa fie exercitate. Energia sa debordanta si o puternica rezistenta la stres, il recomanda pentru activitati dinamice si in ritm alert. Temperamentul sangvinic, deschiderea catre lumea exterioara si inzestrarea sa pentru social il fac potrivit pentru toata zona de activitati de management, marketing, comunicare si relatii publice, ce presupun atat numeroase relatii umane, cat si initiativa si curaj social. Inteligenta deosebita si starea de cunoastere vor fi in plus satisfacute de activitati ce presupun o provocare permanenta in cunoastere, cum ar fi consultanta si cercetare in domeniile mai sus-mentionate.r
C.G.V. se afla deocamdata, cat este student, in cautarea unui job atipic, part-time, prin care, in timpul liber ramas dupa invatatura, sa castige experienta si sa valorifice ceea ce stie la momentul actual.r
r
Gabriela Bratu