Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță anunță că în ultima săptămână numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut cu peste 50% în 20 de țări europene.
Totodată, el a subliniat faptul că majoritatea cazurilor au fost raportate la persoane tinere cu vârste de până la 24 de ani. În ceea ce privește situația din România, Valeriu Gheorghiță susține că și aici numărul infectărilor a crescut cu aproape 40%.
„În săptămâna 11-17 iulie, la nivel european s-a constatat o crestere cu 64,3% (a numarului infectiilor). Aceasta tendinta de crestere este observata in 20 de tari europene. Marea majoritate a cazurilor raportate sunt la persoane tinere, cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani. In Romania avem o crestere a numarului de cazuri, pe saptamana, cu 38,9% fara de saptamana precedenta”, a declarat Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei
De menționat este faptul că, la finele săptămânii trecute, Valeriu Gheorghita a vorbit despre cel de-al patrulea val al pandemiei. Coordonatorul campaniei de vaccinare susținea atunci că impactul acestuia asupra sistemului de sanatate depinde foarte mult de numarul de vaccinari.
Mai exact, acesta declara că dacă numărul persoanelor vaccinate crește, același lucru se va întâmpla și cu numărul formelor ușoare de COVID care nu vor mai punte presiune pe spitalele din țară.
El mai sublinia faptul că varianta Delta se răspândește mult mai repede, motiv pentru care populația trebuie să fie atentă chiar dacă s-a vaccinat sau a trecut deja prin boală.
“Este greu de trasat cu precizie această predicție. Noi putem anticipa într-adevăr o probabilitate de creștere a numărului de cazuri, ca urmare a intrării în circulație a acestei variante, Delta, care astăzi este şi pe teritoriul ţării noastre, tocmai de aceea cred că partea de prevenție rămâne pilonul principal prin care noi putem să asigurăm un control al răspândirii infecției pe teritoriul țării.
Ce știm foarte clar este că varianta Delta este înalt transmisibilă, este cea mai adaptată variantă virală, are capacitatea de a scăpa parțial de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, obținut atât după trecerea prin boală, cât și după vaccinare, și în felul acesta cred că combinarea dintre respectarea măsurilor de prevenție deja cunoscute și accelerarea campaniei de vaccinare ne poate pune la adăpost mai târziu de o evoluție rapidă a curbei de confirmare a cazurilor.
Ne dorim să nu avem o creștere a numărului de cazuri sau, mă rog, să nu fie una semnificativă, care să ducă la un număr mare de persoane internate și care să aglomereze secțiile de Terapie Intensivă. Cred că nimeni nu-și mai dorește decese din cauza COVID-19, pacienți internați, avem nevoie de acest mediu care să fie cât se poate de sigur, pentru a ne vedea fiecare dintre noi de viața de zi cu zi”, declara Valeriu Gheorghiță.