Câți dintre noi au auzit de numele lui Nouriel Roubini înainte de 2008, anul declanșării crizei financiare? Astăzi, Roubini este o adevărată industrie despre care putem spune că funcționează în paralel cu criza.
Mai mult, pentru că a fost ultramediatizat datorită faptului că a prezis criza, Roubini a devenit foarte ușor și subiectul unor idei dezvoltate în cheia teoriei conspirației, potrivit cărora, evreu fiind, Roubini manipulează prin afirmațiile sale evoluții ale piețelor de capital.
Nouriel Roubini este doctor în economie al Universității Harvard și profesor la Stern School și NY University, ceea ce înseamnă că dincolo de ceea ce se spune sau se crede despre el, Roubini este un om cu multă școală de economie.
S-a născut într-o familie de evrei iranieni în capitala Turciei, după care a fost crescut la Teheran și la Tel Aviv. Puțini știu că Roubini a lucrat la ministerul de Finanțe american, unde a luat contact cu modul în care funcționează sistemul financiar american.
Dar povestea lui Roubini începe în anul 2006, cu doi înainte de căderea Lehman Brothers, când economistul avertiza că va avea loc o prăbușire a piețelor de capital ceea ce va conduce la o recesiune de proporții șocante.
Interesant este că Roubini nu a fost singurul economist care a prezis criza financiară și nu a fost nici măcar primul. Fostul economist șef al FMI Raghuram Govind Rajan a arătat încă din anul 2005 că lăcomia bancherilor va crea dezechilibre în sistemul financiar.
Au existat de asemenea economiști care au simțit că piața imobiliară din Statele Unite nu era altceva decât o bulă speculativă.
Publicația germană Der Spiegel a încercat la un moment dat să scoată în față și alți economiști care au anunțat că va avea loc o criză, însă fără succes: Roubini a devenit profetul suprem al crizei, iar mesajul său a fost promovat încontinuu de către media din întreaga lume.
Astăzi, Roubini se apropie de cifra de 100.000 de oameni care îi urmăresc afirmațiile făcute pe Twitter, are un puternic succes la conferințele din întreaga lume, dă interviuri pentru cele mai mari publicații din lume, însă, per ansamblu, mesajul său nu se rezumă decât la câteva idei: recesiunea va continua, bursele vor cădea, Grecia va intra în faliment, zona euro va dispărea, economia Chinei se va prăbuși.
"Ai cauzat sau ai prezis prăbușirea prețului aurului?"
Și pentru că de multe ori se întâmpla ca vorbele lui Roubini să se adeverească într-un timp chiar scurt, au existat voci care să-și pună, mai în glumă, mai în serios, dacă Roubini produce sau prezice anumite evenimente.
"Ai cauzat sau ai prezis prăbușirea prețului aurului?", a fost întrebarea lui Azim Datardina pentru Roubini, după ce prețul aurului s-a prăbușit brusc la o zi de la declarația economistului care arăta că aurul este o bulă hiperbolizată.
Adeptul lui Marx?
Pe la mijlocul lunii august, profetul crizei a ieșit cu o declarație care a pus pe jar multe publicații din Vest.
"Capitalismul se poate autodistruge", spunea Roubini, care sublinia faptul că Marx a avut dreptate într-un anume fel.
Nu poţi să muţi veniturile din muncă către capital fără să ai un exces de capacitate şi o lipsă a cererii agregate. Credeam că pieţele funcţionează, dar nu este așa. Este un proces care se distruge pe sine însuşi.