Chiar daca nu spune ceva nou, declaratiile directorului Bancii Mondiale la Bucuresti vin intr-un moment in care autoritatile romane au fost „urecheate” de ambasadorul SUA la Bucuresti si de Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, in legatura cu lipsa de progres in rezolvarea problemei coruptiei. Alahdad a precizat ca pe masura ce trece timpul, reforma sistemului de pensii va fi din ce in ce mai grea. „Romania s-a angajat incet si cu prudenta in reforma sistemului de pensii, dar aceasta inregistreaza in continuare un deficit important si multi dintre asigurati au pensii foarte mici”, a spus directorul Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti. Acesta considera ca nu este un fapt negativ faptul ca reforma este prudenta, dar acest lucru nu trebuie sa duca la inactivitate. „Important este rezultatul final, adica realizarea reformei, absolut necesara atunci cand o mare parte a populatiei traieste sub limita saraciei”, a mentionat Alahdad.

Evenimentul saptamanii

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a facut saptamana trecuta declaratii legate de politica bancilor de reducere a ratei dobanzilor bancare. „Daca bancile vor forta scaderea dobanzilor pasive vor avea probleme pe viitor”, a declarat Isarescu. Acesta nu crede ca Romania isi poate permite sa descurajeze economisirea, care este extrem de importanta pentru activitatea economica. Potrivit oficialului BNR, ratele dobanzilor la depozitele pe termen lung sunt inca real pozitive, dar foarte aproape de cele real negative. Isarescu a explicat ca dobanzile pe termen lung trebuie sa se situeze in functie de rata anuala a inflatiei, care in prezent este de 16-17%, iar pana cand nu se va inregistra o reducere clara a acesteia nu mai pot fi efectuate modificari de dobanda.

Legea saptamanii

Guvernul a completat si modificat printr-un proiect de lege procedura reorganizarii si lichidarii judiciare. Actul normativ stabileste ca, la cererea debitorului, tribunalul ii poate obliga pe creditorii care au introdus cererea de faliment, sa consemneze la o banca o cautiune de cel mult 10% din valoarea creantelor. Pana in prezent procentul era de 30%. Orice creditor care detine una sau mai multe creante certe, lichide si exigibile, poate introduce la tribunal o actiune impotriva unui debitor care a incetat platile pentru o perioada de cel putin 30 de zile. Noul act normativ stabileste ca pentru a fi introdusa o astfel de actiune, creantele trebuie sa fie mai mari decat valoarea insumata a sase salarii medii pe economie, daca provin din raporturi de munca sau raporturi civile, sau sa fie mai mari de 3.000 de euro, daca provin din alte contracte.

Facilitatea saptamanii

Bunurile si serviciile achizitionate pe teritoriul Romaniei de catre trupele Statelor Unite ale Americii sunt scutite de taxa pe valoare adaugata. Scutirea de TVA este acordata in baza unui acord incheiat intre Romania si SUA privind statutul fortelor americane in Romania, semnat in anul 2001. Facilitatile se acorda pentru bunurile si serviciile cumparate de fortele SUA si contractantii acestora, care actioneaza in numele armatei americane. Vor fi considerati contractanti cetatenii americani, firmele americane, cetatenii si firmele din alte state, precum si corporatiile care deservesc in exclusivitate armata SUA. In cazul trupelor americane si contractantilor lor care nu sunt inregistrati ca platitori de TVA in Romania, taxa le va fi restituita lunar de catre directiile finantelor publice.

Fuziunea saptamanii

Compania petroliera Yukos, al doilea producator din Rusia, si Sibneft, situata pe locul cinci in acelasi top, au anuntat ca vor fuziona si ca vor forma al patrulea grup de profil din lume, cu o valoare de piata de 35 miliarde de dolari. Noua societate va purta numele YukosSibneft si va produce zilnic peste 2,3 milioane de barili de titei. Cele doua companii vor controla impreuna rezerve de peste 19,4 miliarde de barili de petrol si va acoperi 29% din productia Rusiei, compania nou creata detronand liderul LukOil. YugosSibneft va avea o retea de 2.500 de benzinarii si zece rafinarii situate in Rusia, Belarus si Lituania.