Asul din mânescă al parașutiștilor este elementul surpriză. Ei pot fi parașutați oriunde, luând prin surprindere inamicul, dar există și un inconvenient: pot ajunge în zone în care nu mai pot comunica. Statele Unite au încercat să soluționeze această problemă cu un sistem de satelit aerian emergent care poate să permită comunicarea parașutiștilor prin voce, video și date în timp ce se lansează spre misiunea lor, ceea ce le-ar putea permite să aterizeze „echipați” cu informații mai bune pentru a-și atinge obiectivele de luptă.
În plus, tehnologia de detectare a parașutiștilor s-a îmbunătățit și în timpul lansărilor nocturne. Tehnologia a avansat până la punctul în care parașutiștii au devenit mai puțin eficienți, deoarece parașutele lor pot fi văzute urșor cu ochelari inteligenți googles. Asta ar fi ambiționat armata rusă să lucreze pentru a crea parașute care să fie invizibile pentru astfel de dispozitive de urmărire nocturne. Așa susține Igor Nasenkov, CEO al companiei Technodinamika Group, care face parte din corporația tehnologică de stat Rostec. „Efectul pulverizării chimice (pentru a face parașuta invizibilă pentru dispozitivele nocturne de urmărire) asupra proprietăților fizice ale țesăturilor de bază utilizate în fabricarea copertinelor și cablurilor sistemelor de parașută și posibilitatea utilizării lor în producerea materialelor pentru sistemul de parașute sunt în prezent studiate de noi”.
Chiar dacă e impropriu spus „invizibil”, deoarece nu este clar dacă parașutele ar apărea pe radar dacă un grup de soldați s-ar lansa mai mulți deodată, efectul de „invizibil” se realizează prin utilizarea tehnicilor speciale de saturare în etapa de producție a firelor și țesăturilor din poliamidă. Nasenkov a adăugat că există deja eșantioane de materiale pentru fabricarea rucsacurilor care vor fi invizibile pentru dispozitivele nocturne.
Potrivit NI, o parașută mai puțin vizibilă inamicului e doar una dintre inovațiile în tehnologie la care cei de la Technodinamika susțin că lucrează. Compania a introdus, de asemenea, parașute pentru echipamentul de luptă Ratnik din Rusia, care va avea un sistem de suspensie unic, conceput pentru a împiedica un soldat să se înece accidental în timpul aterizării pe apă.
Sistemul de suspensie de la Ratnik, care utilizează două încuietori cu eliberare rapidă, va asigura o eliberare instantanee de parașută în cazul în care soldatul aterizează în apă sau trebuie să iasă rapid din ham. Cu toate astea, încuietorile de siguranță împiedică în continuare o eliberare accidentală în timpul unui impact neintenționat.
Sistemul a fost proiectat după ce doi soldați ruși parașutați în Crimeea s-au înecat pentru că nu s-au putut desprinde imediat de corzile parașutei.