În următorii ani, hidrogenul va deveni o alternativă importantă atât pentru conducătorii auto, cât și pentru producătorii de mașini. În acest context, OMV, companie internațională integrată din industria de petrol și gaze naturale, a inclus în bugetul pentru cercetarea tehnologiilor pe bază de hidrogen 20 de milioane de euro pentru următorii ani.
”Hidrogenul reprezintă prima alegere pentru OMV în ceea ce privește tehnologiile de combustibili ale viitorului. A fost demarat procesul de creare a unei infrastructuri pentru mașinile care funcționează cu celule de combustibil bazate pe hidrogen, prima stație de distribuție cu hidrogen în Austria fiind inaugurată în Viena, în anul 2012. Sunt planificate și alte proiecte, printre care demararea, în acest an, a lucrărilor de construcție la o altă stație de distribuție cu hidrogen în zona Innsbruck”, a anunțat compania.
OMV este partener în cadrul „Inițiativei Mobilitate H2” (H2 Mobility Initiative) din Germania, program care are ca obiectiv construirea unei rețele de aproximativ 400 de stații de alimentare publice pe bază de hidrogen, până în anul 2023. „Abordarea noastră cu privire la provocările schimbărilor climatice este direcționată cercetării noilor tehnologii”, a declarat Gerhard Roiss, CEO al OMV. „Dorim să contribuim la construirea unei punți între situația actuală și obiectivele de mediu ale UE. Avem nevoie de soluții viabile pentru piață. Încă mai este nevoie de investiții majore în cercetare și dezvoltare pentru a aduce hidrogenul la maturitate pe piață. În acest segment, OMV joacă un rol esențial în dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen”, a spus Gerhard Roiss, CEO al OMV.
Rafinăria Schwechat produce în prezent aproximativ 100.000 de tone de hidrogen pe an folosind gaze naturale. Chiar și în cazul în care hidrogenul este produs din combustibili fosili, utilizarea vehiculelor cu celule de combustibili bazate pe hidrogen contribuie la reducerea cu aproximativ 50% a emisiilor de CO2.