OMV Gas Marketing & Trading GmbH a contestat decizia instanței ruse de a interzice arbitrajul cu Gazprom Export. Compania austriacă va depune o plângere împotriva instanței ruse.
OMV a contestat decizia instanței ruse privind arbitrajul cu Gazprom
OMV Gas Marketing & Trading GmbH, o filială a OMV AG, a contestat decizia instanței ruse de a interzice arbitrajul cu Gazprom Export, conform cauzelor de arbitraj. Tribunalul de Arbitraj din Districtul Nord-Vest a suspendat examinarea recursului OMV Exploration & Production GmbH până pe 7 august.
În urmă cu șase ani, a fost semnat un acord de prelungire a contractului existent între OMV Gas Marketing & Trading GmbH și Gazprom Export pentru furnizarea de gaze din Rusia către Austria până în anul 2040.
La sfârșitul lui mai 2024, însă, Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg și Regiunea Leningrad au satisfăcut cererea Gazprom Export de a interzice OMV Gas Marketing & Trading GmbH de la alte proceduri de arbitraj în străinătate.
La ce riscuri se expune, acum, OMV?
Dacă OMV va încălca interdicția, va trebui să plătească 575,3 de milioane de euro către Gazprom Export.
Compania austriacă a anunțat deja o posibilă încetare a furnizării de gaze în baza contractului semnat cu Gazprom Export, dacă o instanță de judecată din străinătate o obligă să plătească fonduri către o terță companie. Ulterior, Uniper a anulat un contract pe termen lung de gaze cu Gazprom Export cu ajutorul unui tribunal suedez, care i-a acordat și o despăgubire în valoare de peste 13 miliarde de euro.
Despre OMV Gas Marketing & Trading GmbH
La data de 3 iulie 1956, denumirea companiei „Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft” a fost înregistrată oficial în registrul comerțului. După negocierea tratatului de stat austriac, Austria a preluat producția, prelucrarea și comercializarea petrolului și gazelor.
În rândurile următoare, aveți un scurt istoric al companiei respective:
1956: înființarea Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft (ÖMV Aktiengesellschaft);
2003: cea mai mare descoperire de petrol din Austria în bazinul vienez, cu 4,5 mld. bep de țiței;
2003: înființarea CEGH (Central European Gas Hub), o bursă virtuală de gaze care subliniază importanța hub-ului de gaze Baumgarten/March (înființat în 1957);
2004: achiziționarea unei participații de 51% în grupul român de petrol și gaze Petrom;
2006: intrarea pe piața turcă a stațiilor de alimentare prin achiziționarea Petrol Ofisi;
2008: OMV Austria atinge pragul de 100 de milioane de tone de producție de petrol;
2010: cel mai ridicat nivel de producție la OMV Austria din 1980, cu 15,4 milioane bep/an;
2013: OMV achiziționează acțiuni în activele din Marea Nordului de la Statoil;
2015: rezoluție pentru cooperare strategică cu Gazprom (schimb de active);
2016: pe 3 iulie, peste 24.000 de angajați din 60 de națiuni din 30 de țări sărbătoresc cea de-a 60-a aniversare a OMV;
2017: achiziționarea participației de 24,99% din câmpul gazeifer Yushno Russkoje din Sibiria de Vest. Desinvestirea tuturor participațiilor Petrol Ofisi și OMV UK;
2018: primește o participație de 20% în două câmpuri petroliere offshore din Abu Dhabi: SARB și Umm Lulu. OMV și Gazprom semnează un „acord de vânzare de bază” care prevede o potențială achiziție a unei participații de 24,98% în Achimov 4A/5A. Achiziționarea activităților Shell Upstream în Noua Zeelandă;
2019: semnează un acord pentru achiziționarea unei participații de 15% în ADNOC Refining (Abu Dhabi). Achiziționarea unei participații de 50% în SapuraOMV Upstream în Malaezia;
2020: crește participarea în Borealis până la 75%.