Finalizarea acestei tranzacţii cu o valoare de 1,719 miliarde de euro, anunţată pentru prima dată în luna martie a acestui an, vine după obţinerea aprobărilor necesare din parte organismelor de reglementare din Rusia şi a celorlalţi acţionari, va avea efect retroactiv de la 1 ianuarie 2017, a precizat OMV.
‘Încheierea acestei tranzacţii istorice este un nou pas în îndeplinirea strategiei companiei de a face din Rusia o nouă regiune de bază pentru OMV. Participaţia noastră la Yuzhno Russkoye va creşte producţia totală a OMV cu 100.000 de barili echivalent petrol pe zi până la 430.000 de boe/d’ a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele.
Amplasat în regiunea Yamal-Nenets, vestul Siberiei, zăcământul Yuzhno Russkoye este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din Rusia. Producţia actuală se ridică la 25 de miliarde metri cubi pe an, iar zăcământul reprezintă principala sursă de alimentare a gazoductului Nord Stream, care aprovizionează direct Germania cu gaze ruseşti. Printre co-proprietarii zăcământului se află Gazprom (40%) şi Wintershall, divizie a BASF, cu o participaţie de 35%.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. AGERPRES