Acționarul majoritar al OMV Petrom a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a vândut mai multe benzinării din Germania. Pentru acestea, el a primit suma de 485 de milioane de euro. Această tranzacție data din 2020.
Acționarul majoritar de la OMV Petrom a anunțat că grupul OMV și compania britanică EG Group au finalizat o tranzacție din 2020 care prevede vânzarea a 285 de benzinării OMV din sudul Germaniei.
Aceste benzinării se află în regiunile Bavaria şi Baden-Wurttemberg și au un grad grad limitat de integrare cu rafinăria OMV din Burghausen, aceasta fiind specializată în produse petrochimice. Prin această tranzacție, compania britanică va prelua și datoriile acestor benzinării, motiv pentru care valoarea totală a tranzacției este de 614 milioane de euro.
„Vânzarea benzinăriilor OMV din Germania va aduce o reducere a datoriilor cu aproximativ o jumătate de miliard de euro pentru OMV. Aceasta înseamnă realizarea cu succes a unui pas important în programul OMV de vânzare a unor active”, se arată în comunicatul de presă.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Directorul OMV a vorbit despre proiectul Neptun Deep
Recent, directorul general al grupului austriac OMV, Alfred Stern a vorbit despre proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă APA.
Potrivit acestuia, proiectul joacă un rol central în strategia grupului austriac OMV, iar compania lucrează la acesta de mai mulţi ani, legea off shore având un rol esențial.
El a mai explicat că principalul aspect pentru producția off shore de gaze și petrol din Marea Neagră îl reprezintă regimul fiscal.
„Principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic”, a spus Alfred Stern.
Menționăm faptul că deși Executivul își dorea ca legea off shore să între în vigoare cât mai repede, actul normativ privind amendarea Legii offshore a fost trimis spre analiză Parlamentului și încă întârzie.
În același timp, mai trebuie subliniat și faptul că, din momentul în care legea va intra în vigoare, va dura între 9 şi 12 luni pentru luarea unei decizii finale de investiţii. În ceea ce privește sumele necesare în continuare, șeful OMV estimează că va fi nevoie de un volum de investiţii de “mai puţin de două miliarde de euro”, iar cu toate acestea, după patru ani va putea fi demarată producția de gaze în marea Neagră.
În același interviu, Alfred Stern a mai explicat și că în viitor Austria nu va putea să înlocuiască gazele ruseşti cu viitoarea producţie din Marea Neagră pentru că acest gaze vor fi necesare în primul rând în România şi Europa de Sud-Est.