'Am încheiat un acord de confidenţialitate cu Gazprom. De asemenea, nu vreau să provoc îngrijorări în rândul personalului şi nici să alimentez zvonurile', a declarat Rainer Seele pentru revista 'Profil'.

Şeful OMV a încercat însă să înlăture scepticismul care există în Austria şi Europa în legătură cu grupul rus Gazprom iar pe de altă parte şi-a exprimat îngrijorarea că europenii ar putea trimite un semnal greşit către Gazprom. 'Noi la OMV vrem să trimitem un semnal ruşilor că sunt bine-veniţi', a spus Seele, care s-a declarat mulţumit de colaborarea dintre Gazprom şi OMV.

Uniunea Europeană a îndemnat statele sale membre să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. 'Înţeleg preocupările Comisiei Europene. Dar critic faptul că şi-a stabilit în mod greşit priorităţile. Doar 25% din necesarul de gaze naturale al Europei provine din Rusia', a spus directorul OMV. Acesta s-a declarat de acord cu continuarea diversificării dar nu în dauna surselor care s-au dovedit a fi de încredere în trecut.

OMV şi Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a decis care sunt activele care ar urma să fie oferite în mod concret de OMV către Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Potrivit unui articol apărut recent în presa austriacă, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate către o companie separată, pentru a permite participarea ruşilor. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. AGERPRES