"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienţilor", se arată într-un comunicat al firmei ruse. 

Hub-ul de gaze Baumgarten se află la aproximativ 50 de kilometri de Viena şi este o legătură cheie pentru gazele naturale din Rusia care sunt exportate în Europa. În 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a întări pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piaţa energiei din Europa. 

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est – Croaţia, Italia şi Slovenia – dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anunţat Armin Teichert, şeful Gas Connect Austria, firma care operează centrala Baumgarten. 

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată marţi, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale. 

"Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia", a precizat un purtător de cuvânt al Eustream. 

O explozie survenită marţi dimineaţa la o centrală pe gaz a companiei OMV din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane. 

Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu. "Lucrurile se află sub control", a dat asigurări pentru France Presse purtătorul de cuvânt al poliţiei Edmund Tragschitz. 

O persoană a murit şi aproximativ 18 au fost rănite în urma deflagraţiei, necesitând îngrijiri medicale. 

Cauza exploziei de marţi din Baumgarten este de origine tehnică şi este în derulare o investigaţie, a anunţat Poliţia din provincia Austria Inferioară, pe contul său de Twitter. 

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Instalaţia, inaugurată în 1959 şi având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele "hub"-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei. Este controlat în proporţie de 51% de grupul energetic austriac OMV. 

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, în timp de 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 

AGERPRES