ADNOC, care generează aproape întreaga cantitate de petrol a Emiratelor Arabe Unite, acordă noi concesiuni investitorilor străini, într-o încercare de a obţine acces la tehnologie şi finanţare şi pentru a-şi asigura cumpărători pentru ţiţeiul său.
În 2017, OMV şi ADNOC au fost de acord să evalueze oportunităţile lor comune, inclusiv în domeniul rafinării şi al cooperării tehnologice.
Grupul energetic austriac vrea să-şi extindă prezenţa în Orientul Mijlociu pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia, iar luna trecută a anunţat că are un buget de 10 miliarde euro pentru fuziuni şi achiziţii până în 2025, iar o parte din investiţii ar putea fi făcute în Abu Dhabi.
OMV a anunţat că se aşteaptă să semneze acordul cu ADNOC la sfârşitul acestei luni.
OMV, companie la care al doilea mare acţionar, după statul austriac, este fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, va deveni a doua companie care are legături cu Abu Dhabi care va câştiga o concesiune în acest emirat după compania petrolieră spaniolă Cia Espanolade Petroleos SA, deţinută în întregime de Mubadala.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. (Agerpres)