OMV îşi amână investiţiile din cauza crizei

Fiecare dolar în plus la preţul barilului de ţiţei aduce OMV venituri suplimentare de 50 de milioane de euro, iar dacă evoluţia cotaţiei este negativă, compania pierde oportunităţi de câştig pe măsură. Cifrele au fost prezentate de Wolfgand Rutternstorfer, CEO al OMV, acţionarul majoritar al Petrom, într-un seminar organizat zilele trecute la Londra. El a explicat că, în cazul fluctuaţiilor de curs valutar, o apreciere a dolarului cu 10% ar aduce companiei venituri suplimenta

Fiecare dolar în plus la preţul barilului de ţiţei aduce OMV venituri suplimentare de 50 de milioane de euro, iar dacă evoluţia cotaţiei este negativă, compania pierde oportunităţi de câştig pe măsură.

Cifrele au fost prezentate de Wolfgand Rutternstorfer, CEO al OMV, acţionarul majoritar al Petrom, într-un seminar organizat zilele trecute la Londra. El a explicat că, în cazul fluctuaţiilor de curs valutar, o apreciere a dolarului cu 10% ar aduce companiei venituri suplimentare de 210 milioane de euro. Fluctuaţiile cursului euro-leu afectează în mai mică măsură rezultatele OMV, una dintre explicaţii fiind aceea că mare parte din veniturile în lei de la Petrom îşi are corespondentul în cheltuieli în aceeaşi monedă.

Scăderea preţurilor energetice, doar temporară

Prin urmare, dacă euro s-ar aprecia în faţa leului cu 10%, atunci acţionarul majoritar al Petrom ar avea în plus la venituri doar zece milioane de euro.

Şeful OMV mai susţine că faptul că managementul companiei are experienţă în domeniu este unul din atuuri.

Ruttenstorfer a declarat că a intrat în industria petrolului în urmă cu 30 de ani, chiar în timpul crizei din anii ’70. A trecut şi prin criza din ’86, cånd s-a marcat depăşirea pragului de 50 de dolari pe baril, dar şi prin cea din ’99, cånd barilul de ţiţei coboråse sub zece dolari, iar analiştii nu se fereau să anunţe în public şi estimări de cinci-şapte dolari pentru barilul de ţiţei. „Ceea ce caracterizează criza actuală este faptul că viteza schimbării este foarte mare“, spune Ruttenstorfer.

Ultimii cinci ani au fost caracterizaţi, pe piaţa energiei, de creşteri aproape continue ale preţurilor, fapt ce a pus presiune pe companii, dar şi pe persoanele fizice, ca să-şi eficientizeze consumurile.

Deşi preţurile au scăzut în ultimele două luni, Rutternstofer consideră că, pe termen mediu şi lung, tendinţa este cea de creştere. „Au fost voci care au anunţat şi 200 de dolari pentru barilul de ţiţei. Nu ne-am numărat printre acelea“, glumeşte Ruttenstofer.

Pentru 2009, grupul austriac a apelat la o schemă de hedging pentru acoperirea riscurilor de fluctuaţie a cotaţiilor petrolului. Potrivit condiţiilor negociate, grupul a renunţat la potenţialele cåştiguri de pe urma revenirii preţului barilului peste pragul de 110 dolari.

De asemenea, OMV şi-a programat şi o reducere a producţiei ţintite în 2010: de la 400.000 de barili pe zi, la 350.000.

Alte măsuri: reducerea costurilor şi consumului

De exemplu, Petrom are drept obiectiv diminuarea consumului de ţiţei în activitatea de rafinare, de la 14%, în momentul privatizării, la 9%. Un alt proiect important este modernizarea rafinăriei Petrobrazi. Însă, termenul de finalizare a investiţiei a fost amånat cu un an, iar unele comenzi, în valoare de circa 40 de milioane de euro, vor fi recepţionate mai tårziu, a anunţat Wolfgang Ruttenstorfer. „Am revizuit planul de investiţii al OMV pentru următorii doi ani, de la trei miliarde de euro, la puţin sub trei miliarde“, spune Ruttenstorfer.

OMV îşi va concentra eforturile pe creşterea producţiei de diesel, deoarece a constatat că există cerere mai mare decåt pentru benzină sau păcură. Iar pe termen lung, din cauza tendinţei de a taxa emisiile de dioxid de carbon, probabil că industria energetică se va reorienta către producerea de electricitate prin arderea gazelor şi, ulterior, pe energiile alternative, susţine Ruttentorfer. Deja noua orientare a început să se vadă şi în proiectele anunţate de Petrom. Anul acesta au început, la Petrobrazi, lucrările la o centrală electrică pe gaze care va produce 860 MW. Petrom a mai anunţat şi lansarea unui proiect eolian, fără a oferi însă detalii.

«Am intrat în industria petrolieră în urmă cu 30 de ani, chiar în timpul crizei din anii ’70. Am trecut şi prin criza din ’86, şi prin cea din ’99. Ce este diferit de data aceasta, este viteza schimbării.»
Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV

50 de milioane de euro este cåştigul înregistrat de OMV pentru fiecare scumpire cu un dolar a barilului de ţiţei.