Ministerul Economiei vrea să vândă o participaţie de 9,84% din OMV Petrom, pentru aproximativ 600 milioane de euro. Ministerul deţine 20,6% din OMV Petrom, şi vrea să-şi reducă participaţia la nivelul minim permis de legislaţie.
Având 51% din acţiunile OMV Petrom, compania austriacă deţine controlul asupra OMV Petrom, iar o majorare a participaţiei nu ar modifica, prin urmare, nivelul de influenţă în luarea deciziilor, se arată în se arată în comunicatul grupului energetic austriac.
"Cu toate că investiţia noastră în Petrom s-a dovedit a fi una de succes, am decis să nu facem o ofertă pentru participaţie de 9,84% în viitoarea oferta publică secundară. Petrom se află într-o situaţie excelentă şi este categoric o investiţie extrem de atractivă. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem mai multă lichiditate la Bursa de Valori Bucureşti şi creşterea interesului investitorilor instituţionali şi de retail în piaţa de capital din România", a declarat Gerhard Roiss, director general şi preşedinte al Consiliului de administraţie al OMV.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în vreme ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.
SURSA: Agerpres