Principalul producator de petrol si gaze din Europa Centrala a anuntat ca isi va dubla eforturile de a prelua compania maghiara Mol si a intentat un proces prin care urmareste sa impiedice guvernul din Ungaria sa blocheze tranzactia.

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, a solicitat Consiliului de Administratie Mol sa elimine orice piedici din calea tranzactiei si sa lase actioanrii companiei sa aleaga singuri.

OMV si-a majorat in luna iunie participatia detinuta la compania maghiara la 18,6% si a anuntat ca este interesata de preluarea ei, dar guvernul din Ungaria s-au opus tranzactiei, clasificand-o ca pe o incercare de a prelua in mod ostil o companie de importanta strategica pentru stat. Austriecii de la OMV au oferit 14 miliarde de euro pentru Mol.

Procesul intentat de OMV cauta sa elimine o lege a guvernului maghiar prin care votul unui actionar Mol, indiferent de participatia detinuta de acesta, nu poate reprezentat mai mult de 10% din totalul voturilor posibile. Astfel, investitorii nu pot prelua controlul companiei chiar daca detin o participatie foarte ridicata.

De asemenea, OMV a solicitat Comisiei Europene sa declare legea introdusa de Ungaria in contradictie cu legile antitrust ale Uniunii Europene.

Sursa: CNBC

Data: 4 Decembrie 2007