OMV Petrom (SNP) a achiziţionat, la finele anului trecut, compania Korned LLP din Kazahstan, care deţine licenţa de exploatare a unui zăcământ nedezvoltat din Kazahstan, Kultuk.

Vânzătorul şi cumpărătorul au fost de acord ca preţul tranzacţiei să rămână confidenţial, însă au menţionat că această achiziţie nu este substanţială, situându-se sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, se arată într-un comunicat al Petrom transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit situaţiei financiare a companiei de la finele lunii septembrie 2009, activele totale însumau 26 miliarde lei.

Acordul de vânzare – cumpărare a fost semnat pe 29 octombrie, iar finalizarea tranzacţiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, după obţinerea unor diverse aprobări din partea autorităţilor din domeniu din Kazahstan.

Al şaselea zăcământ

Zăcămîntul, denumit Kultuk, este cel de-al şaselea din Kazahstan pentru care Petrom deţine licenţa de explotare şi producţie, fiind localizat onshore în Bazinul Pre-Caspic, la 34 km Nord-Vest faţă de zăcământul de la Komsomolskoe, la care Petrom a început producţia în luna iunie 2009.

Petrom a investit aproximativ 180 milioane euro pentru zăcământul Komsomolskoe, pe care îl operează prin intermediul firmei TOO Kom – Munai.

Zăcământul Kultuk a fost descoperit în anii 80 şi nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zăcământul Komsomolskoe, acesta este localizat în zona de tranziţie onshore-offshore, dificilă din punct de vedere tehnic şi de mediu, care este inundată sezonier de Marea Caspică. Studiile tehnice indică faptul că zăcământul Kultuk poate fi conectat la zăcământul Komsomolskoe şi poate astfel beneficia de instalaţiile şi infrastructura existentă, se mai arată în comunicat.

Petrom plănuieşte investiţii în zăcământul Kultuk, incluzând o nouă achiziţie seismică 3D, sonde adiţionale şi teste de producţie în următorii 2-3 ani pentru a confirma mărimea şi fezabilitatea dezvoltării zăcământului.

În 2008, producţia zilnică de ţiţei şi gaze a Petrom în Kazahstan a atins aproximativ 5.700 bep/zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007, potrivit comunicatului.

SURSA: Mediafax