OMV Petrom anunță că a fost aprobată majorarea capitalului social cu până la 584,6 mil. lei, de la 5,6 mld. lei, la maximum 6,2 mld. lei. Cum a fost făcută majorarea și ce spun reprezentanții companiei?
În raportul publicat de OMV Petrom la BVB, compania anunță că directoratul a aprobat majorarea de capital social prin aport în natură şi în numerar, cu până la 584,6 mil. lei, de la 5,6 mld. lei, la maximum 6,2 mld. lei.
Potrivit reprezentanților companiei, această majorare a fost făcută prin emiterea unui număr de maximum 5.846.266.626 acţiuni noi, comune, nominative, în formă dematerializată. În același timp OMV Petrom menționează și că valoarea nominală a fiecărei acțiuni este de 01 lei, la un preţ de subscriere de 0,1 lei pe acţiune, care este egal cu valoarea nominală, fără primă de emisiune.
OMV Petrom și-a majorat capitalul social
„Din valoarea totală, 120,6 mil. lei reprezintă suma obţinută în schimbul a 1.206.602.392 acţiuni noi, reprezentând aportul în natură al statului român, prin Ministerul Energiei, ca urmare a obţinerii unui număr de 1.943 de certificate de atestare a dreptului de proprietate emise în conformitate cu HG 834/1991 privind stabilirea si evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat, cu modificările şi completările ulterioare, cu o suprafaţa totală a terenurilor ce urmează a fi incluse în capitalul social de 1.379,05 hectare”,se specifică în raportul publicat de OMV Petrom la BVB.
Reprezentanții companiei mai precizează și că cele 463,9 milioane de lei reprezintă până la 4.639.664.234 acţiuni noi. Acestea ar urma să fie oferite spre subscriere, în cadrul exercitării dreptului de preferinţă, celorlalţi acţionari ai OMV Petrom cu excepţia statului român, înregistraţi în registrul acţionarilor la data de 6 iulie 2022, mai arată sursa citată.
În ceea ce privește perioada de subscriere, OMV Petrom menționează că aceasta va fi de cel puțin o lună de zile și ar urma să aibă loc în perioada septembrie-octombrie 2022, fiind inclusă în prospectul care va fi depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi care ulterior se va publica.
Când va avea loc perioada de subscriere?
„Acţiunile care rămân nesubscrise la finalul perioadei de exercitare a dreptului de preferinţă pentru subscrierea Acţiunilor Noi, vor fi anulate prin hotărârea Directoratului care va constata rezultatele Majorării de Capital Social”, spun reprezentanţii companiei.
Menționăm faptul că intermediarul selectat de OMV Petrom în legătură cu majorarea de capital social este BRD- Groupe Societe Generale. Tot grupul bancar este cel care va furniza servicii de intermediere în legătură cu oferta de noi acţiuni.
Amintim faptul că pentru anul 2022, OMV Petrom şi-a bugetat un profit net de 2,84 miliarde de lei. Totodată, compania a mai anunțat venituri de 21,3 miliarde de lei, iar conform estimărilor, investiţiile ar ajunge la aproximativ 4,3 miliarde de lei, față de 2,8 miliarde anul trecut.